Ακόμη και εάν ο πόλεμος στο Ιράν σταματήσουν σύντομα, οι επιπτώσεις του θα συνεχίσουν να παραμένουν έκδηλες στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φάμπιο Πανέτα.
«Η σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις άνευ προηγουμένου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας και η επέκτασή της στις χώρες του Κόλπου, έχει αναγκάσει ορισμένες από αυτές να αναστείλουν την παραγωγή υδρογονανθράκων με άμεσες και ενδεχομένως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.
«Ακόμη και εάν υποθέσουμε μία άμεση παύση των εχθροπραξιών, η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής θα είναι αργή», πρόσθεσε.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχει προκαλέσει ανησυχία για το κατά πόσο η ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας θα οδηγήσει σε πληθωρισμό και θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Ο Πανέτα, μαζί με άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι το βασικό σενάριο για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να μην ισχύει πλέον.
«Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ , που δημοσιεύθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, περιλάμβαναν ήδη δύο αρνητικά σενάρια, τα οποία είναι πλέον πιο πιθανά από ό,τι ήταν κατά τη στιγμή της δημοσίευσης», ανέφερε. «Στο δεύτερο, πιο σοβαρό σενάριο, οι ζημιές στις υποδομές ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψη μέχρι το 2027», κατέληξε.