Αλλάζουν τα πάντα στο Υπερταμείο – «Μοντέλο ΔΕΗ» στα ΕΛΤΑ, «μοντέλο ΕΦΚΑ» στον ΟΑΣΑ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν τα πάντα στο Υπερταμείο – «Μοντέλο ΔΕΗ» στα ΕΛΤΑ, «μοντέλο ΕΦΚΑ» στον ΟΑΣΑ
Σημαντικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Υπερταμείου και στις πολιτικές προσλήψεων και αμοιβών των θυγατρικών του, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Σημαντικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Υπερταμείου και στις πολιτικές προσλήψεων και αμοιβών των θυγατρικών του, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικά για τα εργασιακά, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως οι αμοιβές για τα διοικητικά στελέχη στα ΕΛΤΑ και στους άλλους φορείς του Υπερταμείου που είναι εκτός γενικής κυβέρνησης (ουσιαστικά σε όλες τις θυγατρικές εκτός των συγκοινωνιών) απελευθερώνονται και θα υπάρχει απόλυτη ευελιξία. Στόχος είναι να προσελκυστούν στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για δύο τετραετίες, ενώ η ευθύνη των προσλήψεων πηγαίνει πλέον στους διευθύνοντες συμβούλους.

«Για να σωθούν τα ΕΛΤΑ παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και κάνουμε ότι κάναμε στη ΔΕΗ. Για τις αμοιβές στις δημόσιες συγκοινωνίες θα ισχύσει μοντέλο ΕΦΚΑ δηλαδή για τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές θα μπορούν να υπάρχουν ειδικές αμοιβές αλλά το υπόλοιπο μισθολόγιο παραμένει ως έχει σήμερα στο ενιαίο μισθολόγιο», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ειδικότερα το μοντέλο ΔΕΗ θα εφαρμοστεί στις παρακάτω θυγατρικές:

 • Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier)
 • ΔΕΘ-Helexpo
 • Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
 • Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)
 • ΓΑΙΑΟΣΕ
 • Ελληνικές Αλυκές
 • Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)

Και το «μοντέλο ΕΦΚΑ» στον όμιλο ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ.

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης στις εν λόγω θυγατρικές μειώνεται η εμπλοκή του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις. Πλέον θα γίνεται γνωστοποίηση της προκήρυξης στον ΑΣΕΠ και θα πραγματοποιείται έλεγχος εντός 10 ημέρων για τη νομιμότητα. «Θα γίνεται ότι περίπου ότι γίνεται στη ΔΕΗ για να μην καθυστερούν οι προσλήψεις. Στις συγκοινωνίες έχουμε μεγάλη έλλειψη στις διαδικασίες πρόσληψης. Ο ΑΣΕΠ θα πρέπει να δίνει γνώμη για την προκήρυξη εντός 10 ημερών. Σε σχέση με τον κανονισμό προμηθειών θα υποβάλλεται στην ΕΑΔΥΣΥ η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών. Τέλος, καταργείται η συμμετοχή των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Με τις αλλαγές που φέρνουμε, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του εισέρχονται σε μια νέα εποχή με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι παρεμβάσεις μας κινούνται στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού λειτουργίας τόσο του ίδιου του Υπερταμείου όσο και των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του, καθώς η καλή λειτουργία πολλών εξ αυτών επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών (όπως τα ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ κα). Δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε στην ΔΕΗ. Μια εταιρία όπου από το χείλος του γκρεμού εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό success story με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Στόχος είναι να μετατρέψουμε τις 8 θυγατρικές του Υπερταμείου σε «μικρές ΔΕΗ» υιοθετώντας ένα πιο υγιές, σύγχρονο και ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τέσσερις άξονες παρεμβάσεων

Οι βασικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπουν:

«Μοντέλο-ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών: Υιοθετείται το μοντέλο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ αναφορικά με ζητήματα στελέχωσης και αμοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό:

 • Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων που απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4ετής, από 3ετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.
 • Απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
 • Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π. εντός 10 ημερών και συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.
 • Πιο ευέλικτες προμήθειες. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών
 • Τα πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

Νέο, μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου: Το Εποπτικό Συμβούλιο μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) και οι αρμοδιότητές του περιορίζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης. Τέτοιες πράξεις καθημερινής διοίκησης, στις οποίες δεν συμμετέχει πλέον το ΣΕΔ, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου, η ανάκληση των μελών των ΔΣ των άμεσων θυγατρικών του και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Έτσι, το ΔΣ του ορίζεται ως όργανο αποκλειστικά αρμόδιο για τη διοίκηση της εταιρείας. Επιπρόσθετα, η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στο ΣΕΔ καθίσταται πλέον θεσμική και θα γίνεται από έναν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ.

Συγχωνεύσεις δι’ απορροφήσεως ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ στο Υπερταμείο: Η αποστολή τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Άλλωστε, με βάση τον συστατικό του νόμο, το ΤΧΣ έχει διάρκεια ως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Έως τότε θα έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα. Σύμβουλος του Υπερταμείου θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση.

Δημιουργείται το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Για τη δημιουργία του Ταμείου, το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προσδιορίζονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου:

 • θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds
 • θα καταρτίζει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του Υπερταμείου
 • θα μπορεί να συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία
 • το επενδυτικό του κεφάλαιο θα που θα αποεπενδύεται, θα επανεπενδύεται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς
 • η επιλογή της διοικητικής του ομάδας θα γίνεται από το Υπερταμείο με κριτήρια την επιστημονική κατάρτιση-αποδεδειγμένη υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά, επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων κλπ.
 • το Υπερταμείο έχει προσλάβει την Blackrock η οποία θα εισηγηθεί για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου. Η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση από τον Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Υπερταμείο: Ενισχύεται ο επενδυτικός του ρόλος - Στα σκαριά το sovereign wealth fund

Αλλαγές στην ΕΤΑΔ

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, προχωρά το σχέδιο του Υπουργείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ.

Συγκεκριμένα:

- Προχωρούν διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπερταμείο για την χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.

- Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης.

- Δεν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.

- Ενισχύεται η συνεργασία της ΕΤΑΔ με το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Για παράδειγμα, για το ακίνητο του Ταε-Κβο-Ντο στο Φάληρο ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και πλέον η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν από κοινού σε έρευνα αγοράς για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Άδειες λειτουργίας και στις 18 από την ΤτΕ – Παράταση για τη συμπλήρωση των φακέλων

Φορο-πρόστιμα έως 5.000 ευρώ σε 15 κατηγορίες επαγγελματιών

ΕΤΕ: Στο 2,4% η πορεία του ΑΕΠ το 2024 - Πιθανότητα ακόμη ισχυρότερων επιδόσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider