«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις
Υπερκάλυψη του προϋπολογισμού (30 εκατ. ευρώ) μέσα στις 7 πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας. Συνεχίζονται έως τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις, επιλογή των δικαιούχων στη συνέχεια, με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας.

Στα ύψη κινείται η συμμετοχή αγροτών στο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», μέσω του οποίου μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, από τις 9 Απριλίου που άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος, έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα «ενεργοποίησης» της πλατφόρμας, οι διεκδικούμενες επιχορηγήσεις είχαν ξεπεράσει τον προϋπολογισμό της δράσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου. Στη συνέχεια, η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού. Στην Α’ ομάδα προτεραιότητας θα περιληφθούν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW, ενώ στη Bγια ηλιακά συστήματα πάνω από 10,8kW και έως 50kW.

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους. Επίσης, στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

«Βροχή» αιτήσεων

Η δημοφιλία του προγράμματος αποτυπώθηκε ήδη από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε να «τρέχει», καθώς κατά την πρώτη ημέρα υποβλήθηκαν πάνω από 675 αιτήσεις, καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η πλειονότητα των αιτημάτων είχαν προέλθει από αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, καθώς είχαν ξεπεράσει τα 250.

Υπενθυμίζεται ότι το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρχές Φεβρουαρίου. Μέσα σε μόλις δυο μήνες από την εξαγγελία, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.

Προβλέπεται η ενίσχυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι.

Επιδότηση 30%

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μετρητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΑΕΥ: Καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

Ευ. Μυτιληναίος: Σε νέα εποχή η παγκοσμιοποίηση – Η ενέργεια «αγκάθι» για τη βιομηχανία μετάλλων στην ΕΕ

Αυγενάκης: Έρχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - 700 εκατ. στους αγρότες πριν το Πάσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider