Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Νέα άνοδο αναμένει η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Νέα άνοδο αναμένει η αγορά
Σε κλοιό ακριβείας παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν και πάλι ακριβά τις μετακινήσεις τους. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας η βενζίνη ξεπερνάει τα 2 ευρώ. Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές το Πάσχα.

Σε κλοιό ακριβείας παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν και πάλι ακριβά τις μετακινήσεις τους. Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την ανοδική πορεία με την βενζίνη να πλησιάζει επικίνδυνα τα 2 ευρώ ακόμη και σε περιοχές όπου παραδοσιακά θεωρούνται φθηνότερες. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο επόμενο διάστημα με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι το Πάσχα ακόμη και η Αθήνα μπορεί να δει την τιμή της βενζίνης να ξεπερνάει τα 2 ευρώ. Οι ανοδικές κινήσεις του Brent και το κλίμα στενότητας που επικρατεί στην αγορά αποτελούν εξωτερικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανοδικές κινήσεις, κάτι που συμβαίνει και με τον γεωπολιτικό κίνδυνο όπως αυτός πυροδοτείται από την κρίση στην Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,940 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,708. Σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν από 10 ημέρες, η βενζίνη ακολουθεί ανοδική πορεία ενώ το πετρέλαιο κίνησης παρουσιάζει πιο ήπιες διακυμάνσεις. Η αύξηση των τιμών επηρεάζει τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες οδηγούς, τους αγρότες και τις μεταφορές και ασκεί πιέσεις στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα η τιμή των καυσίμων θα αυξηθεί περαιτέρω. Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο MEGA, ο πρόεδρος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι, κατά το τελευταίο διάστημα στα υγρά καύσιμα καταγράφεται άνοδος, κάτι που οφείλεται στους δύο πολέμους, οι οποίοι είναι ενεργοί. Ο ίδιος επανέλαβε ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξαναδούμε φθηνά καύσιμα επειδή η Ρωσία είναι η ναυαρχίδα στα ορυκτά καύσιμα που έρχονται στην Ευρώπη». Ως προς την τιμή στην αντλία, ανέφερε ότι αυτή θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα σημειώνοντας ότι «είθισται, λόγω της αυξημένης ζήτησης και του Πάσχα καθολικών και ορθόδοξων, όταν πλησιάζουμε η τιμή να ανεβαίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την τιμή του Brent και αυτές τις συνθήκες, ενδεχομένως να έχουμε σε 30 μέρες και στην Αθήνα την τιμή πάνω από τα 2 ευρώ, γιατί στα νησιά ή στα ορεινά ήδη υπάρχει».

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας η βενζίνη ξεπερνάει τα 2 ευρώ

Οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φλερτάρουν με τα 2 ευρώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες περιοχές δεν τα έχουν ξεπεράσει. Σε ορισμένα νησιά τα οποία όπως φαίνεται αναμένεται να βιώσουν ίσως και μια πρόωρη σε σχέση με άλλες χρονιές τουριστική περίοδο λόγω της καλοκαιρίας, η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το νομό Ευρυτανίας. Η μέση τιμή στα Δωδεκάνησα διαμορφώνεται στα 2,092 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες στα 2,153 και στο νομό Κεφαλληνίας στα 2,018 ενώ στο νομό Ευρυτανίας, οι κάτοικοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά το γέμισμα, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,013 ευρώ το λίτρο.

Σφιχτή η παγκόσμια αγορά – Αύξηση για το Brent

Οι τιμές του Brent κινούνται ανοδικά καθώς η προοπτική των προμηθειών, δεδομένου ότι η συμμαχία παραγωγών ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναστέλλει την μείωση του στόχου της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ωστόσο ο διοικητής της Fed δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος έχει αυξήσει τις προσδοκίες για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού, αλλά ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να κάνει αλλαγές στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου μέχρι την επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο.

Οι επιθέσεις από την Ουκρανία σε ρωσική ενεργειακή υποδομή επηρέασαν επίσης το κλίμα γύρω από τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και συνέβαλαν στη στήριξη των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ανοδικές τάσεις στις τιμές – Φόβοι για εκτόξευση της βενζίνης στα 2 ευρώ

Καύσιμα: «Τσιμπάνε» οι τιμές στην ελληνική αγορά – Απότομη αύξηση περιμένει η παγκόσμια αγορά

Καύσιμα: «Τσιμπημένη» η βενζίνη – Προσδοκίες για μικρή αποκλιμάκωση των τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider