Καύσιμα: Σταθερές οι τιμές αλλά για πόσο - Τι φοβάται η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Σταθερές οι τιμές αλλά για πόσο - Τι φοβάται η αγορά
Σταθερές παραμένουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης διατηρώντας μια… ροή στην εγχώρια ζήτηση.

Σταθερές παραμένουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης διατηρώντας μια... ροή στην εγχώρια ζήτηση.

Όπως συνέβη και τον προηγούμενο μήνα η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης κινείται ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά «παγωμένη» παραμένει η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης με τις παραγγελίες να έχουν ανακάμψει μόλις πριν από λίγες ημέρες. Η παρατεταμένη καλοκαιρία και τα σύντομα μέχρι στιγμής «διαλείμματα» κακοκαιρίας δεν ενθαρρύνουν την αγορά μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης. Παρά το γεγονός ότι η τιμή είναι σχετικά ελκυστική, στα 1,277 ευρώ το λίτρο από 1,283 πριν από μία εβδομάδα, τα νοικοκυριά κάνουν συγκρατημένες παραγγελίες με αποτέλεσμα η πτώση στην ζήτηση να τείνει να ξεπεράσει το 40%, το οποίο είχε καταγραφεί το Νοέμβριο.

Όσον αφορά στα καύσιμα κίνησης, οι τιμές κινούνται σταθερά κοντά στα 1,81 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη και στα 1,64 για το πετρέλαιο κίνησης και καταγράφουν μικρή πτώση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αλλά αυτή η τάση θα μπορούσε να ανατραπεί χωρίς ωστόσο να συντελεστούν θεαματικές αλλαγές. Η ΠΟΠΕΚ αναμένει μικρή αύξηση στις τιμές χονδρικής την Τρίτη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταγραφεί άμεσα στην αγορά γιατί οι τιμές των πρατηρίων συχνά βασίζονται σε προγενέστερες παραγγελίες. Μια άνοδος ωστόσο δεν αποκλείεται πιο μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Τι φοβάται η αγορά

Στην έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο, μόνο ένας από τους 34 συμμετέχοντες είχε υποστηρίξει ότι οι μέσες τιμές του Brent θα κινηθούν πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι το 2024. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι φόβοι για πτώση της ζήτησης από τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, κυρίως την Κίνα, διατήρησαν χαμηλότερα τον πήχη για το πετρέλαιο.

Ωστόσο, η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποκορύφωμα την επίθεση ΗΠΑ/ΗΒ στις θέσεις των Χούθι ώθησε πολλά δεξαμενόπλοια να εκτραπούν από τη Διώρυγα του Σουέζ. Για πρώτη φορά το 2024, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ICE διαπραγματεύονται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία κλίνει προς μια γενική απαγόρευση όλων των διελεύσεων μέσω του στενού Bab el Mandeb, η ανοδική τάση στο πετρέλαιο (και ακόμη περισσότερο για το φυσικό αέριο) δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με πολλούς διεθνείς αναλυτές. Ενώ εδώ και εβδομάδες οι τιμές του πετρελαίου πασχίζουν να σπάσουν το φράγμα των 80 δολαρίων, ορισμένοι έμποροι στοιχηματίζουν ότι το πετρέλαιο να φτάσει στα 110 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της άνοιξης.

Η ανοδική αυτή πρόβλεψη συνδέεται με τις εκτιμήσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τους επόμενους μήνες. Αυτό ωστόσο είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς προς το παρόν η προσφορά είναι σε καλά επίπεδα σε σχέση με την ζήτηση, η αμερικανική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου αυξάνονται ταχύτερα και υψηλότερα από το αναμενόμενο και το κλίμα της αγοράς σχετικά με τη ζήτηση είναι υποτονικό , ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Προς το παρόν η τιμή παραμένει σταθερά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και αναμένεται να είναι αρκετά άνετο το πρώτο εξάμηνο του 2024», ανέφεραν οι αναλυτές και εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το βαρέλι φέτος, χαμηλότερα από τα 84,43 δολάρια που προβλεπόταν στην δημοσκόπηση του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κρίση του νερού και το πρόβλημα των ιδιωτικών επενδύσεων

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος – Πώς θα γίνεται η μεταβίβαση ακινήτων

Το αόρατο εμπόριο του εικονικού νερού και η κλιματική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider