ΕΣΠΑ: Τέλος χρόνου για 2+3 δράσεις που δίνουν 650 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Τέλος χρόνου για 2+3 δράσεις που δίνουν 650 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Κλείνουν αύριο Παρασκευή οι αιτήσεις για τα προγράμματα ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις αιτήσεις να είναι πάνω από 4.000. Σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα από τα… αδιάθετα του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Λήγουν αύριο οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τις δράσεις υποστήριξης των νέων και υπό ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που είχαν πάρει παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα σταματούν και οι αιτήσεις στις τρεις δράσεις «Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ», για τις οποίες αν και δεν έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να «τραβήξουν την πρίζα».

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, φορείς της αγοράς ζητούν νέα παράταση. Και οι δύο δράσεις επιδοτούν επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 45% έως και 60% ανάλογα με το αν δημιουργούνται θέσεις εργασίας και το αν οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε απομακρυσμένες, πυρόπληκτες ή πλημμυροπαθείς περιοχές.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια επιπλέον παράταση πέρα από αυτή που έχει δοθεί (σ.σ. αρχικά η προθεσμία υποβολής ήταν μέχρι 29 Φεβρουαρίου) για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι βασική αρχή το να μην δίνονται συνεχώς παρατάσεις στα προγράμματα. Δεύτερον, γιατί έχει ήδη υποβληθεί ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων στις εν λόγω δράσεις.

Πάνω από 4.000 αιτήσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δράση για τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις με το σύνολο της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης να είναι τριπλάσια του προϋπολογισμού. Αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των αιτήσεων στη δράση της γενικής επιχειρηματικότητας μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί η μέση αιτούμενη επιδότηση είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν κατά βάση νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες με πολύ πιο μικρά επενδυτικά σχέδια από τα τουριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέση αιτούμενη δημόσια δαπάνη των αιτήσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις κινείται στα επίπεδα των 190.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις μόλις στα 80.000 ευρώ.

Ακολουθεί η αξιολόγηση

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής, την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 15:00, θα ακολουθήσει η συγκριτική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και οι εντάξεις στα δύο προγράμματα με σειρά βαθμολογίας μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια. Σημειώνεται πως και στις δύο δράσεις θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια να είναι ώριμα (να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες και χρήσεις γης) αλλά και να έχει εξασφαλιστεί η ιδιωτική συμμετοχή (με ίδια κεφάλαια ή με εξασφαλισμένο τραπεζικό δανεισμό).

Τελειώνει και ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Αύριο Παρασκευή κλείνει και η υποβολή αιτήσεων για τις τρεις δράσεις του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ», καθώς όπως έχει γράψει το insider.gr το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων δεν ήταν το αναμενόμενο.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2023, και ακόμη το μεγαλύτερο κομμάτι -ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ- των δεσμευμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις τρεις δράσεις «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» παραμένει αδιάθετο.

Στα σκαριά νέο πρόγραμμα

Τα 200 εκατ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην προκήρυξη ενός νέου προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 21-27». Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αναφέρουν αρμόδιες πηγές και η προδημοσίευση του οποιοδήποτε προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σίγουρα μετά το Πάσχα, ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΠΕ: Καμπανάκι για πληθωρισμό «τραπεζικής απληστίας» - Εξαέρωση του 34,23% των μισθών στην Ελλάδα μέσα σε 13 χρόνια

ΙΟΒΕ: Σημαντικές ανισότητες στην περιφερειακή ανάπτυξη – Στην Αττική το 50% του ΑΕΠ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τι αλλάζει από φέτος με την αύξηση στα 2.500 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider