Ν. Παπαθανάσης: Ούτε ευρώ χαμένο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Παπαθανάσης: Ούτε ευρώ χαμένο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Κεφάλαια 12,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταµείο Ανάκαµψης, συν 9 δισ. ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια, που εκτιµάται πως θα «µοχλεύσουν» τα χαµηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις, είναι τα κεφάλαια που αναµένεται να «πέσουν» στην πραγµατική οικονοµία το 2024.

Κεφάλαια 12,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταµείο Ανάκαµψης, συν 9 δισ. ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια, που εκτιµάται πως θα «µοχλεύσουν» τα χαµηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις, είναι τα κεφάλαια που αναµένεται να «πέσουν» στην πραγµατική οικονοµία το 2024. «Πρόκειται για το µεγαλύτερο πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών», επισηµαίνει στο Epsilon7 ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών.

Ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, ο κ. Παπαθανάσης θέτει το σύνολο των διαθέσιµων κοινοτικών και εθνικών πόρων να διατεθεί στην πραγµατική οικονοµία, σε δράσεις στήριξης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης του παραγωγικού και ψηφιακού µετασχηµατισµού, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και προσθέτει: «Το πρόταγµα, βεβαίως, είναι η διεύρυνση της δηµιουργίας νέων και καλά αµειβόµενων θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήµατος για όλους τους συµπολίτες µας, πρωτίστως τις νέες και τους νέους, παράλληλα µε τη δηµιουργία επιπλέον δηµοσιονοµικού χώρου, έτσι ώστε να χρηµατοδοτηθούν οι ανάγκες στην Υγεία και την Παιδεία, η ευρύτερη στήριξη της Κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευπαθών κοινωνικών οµάδων».

Ο κ. Παπαθανάσης δηλώνει αισιόδοξος για την εκπλήρωση των οροσήµων που απαιτούνται προκειµένου να εκταµιευθούν φέτος δύο δόσεις από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Αναδεικνύει τον κρίσιµο ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη στήριξη της επιχειρηµατικότητας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων στη διεύρυνση του οικοσυστήµατος διαχειριστών venture capital και private equity, για την ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόµες επιχειρήσεις και startups. Χαρακτηρίζει στρατηγική κατεύθυνση τον πράσινο και ψηφιακό µετασχηµατισµό των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι: «Μόνο στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα» για την περίοδο 2021-2027, έχει ενεργοποιηθεί ο «Ψηφιακός Μετασχηµατισµός ΜµΕ», µε προϋπολογισµό ύψους 300 εκ. ευρώ, και η «Πράσινη Μετάβαση ΜµΕ» µε προϋπολογισµό ύψους 700 εκατ. ευρώ».

Στο ερώτηµα γιατί ενώ την περίοδο που η ελληνική οικονοµία υπεραποδίδει, οι µετρήσεις της Eurostat καταγράφουν στη χώρα µας έναν από τους χαµηλότερους δείκτες ικανοποίησης των πολιτών εντός Ε.Ε, ο κ. Παπαθανάσης απαντά: «Ουδέποτε αµφισβητήσαµε τις επιπτώσεις που βιώνει µεγάλο µέρος της κοινωνίας από τον παρατεταµένο πληθωρισµό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό, µε συνεχείς παρεµβάσεις, αναχώµατα στην ακρίβεια, περιορισµούς στα περιθώρια κέρδους, αλλά και πρόστιµα που ξεπερνούν τα 12 εκ. ευρώ, ακόµα και σε µεγάλες πολυεθνικές, σταθήκαµε και εξακολουθούµε να στεκόµαστε δίπλα στους συµπολίτες µας που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, όµως, εξασφαλίζουµε τη σταθερή και διατηρήσιµη αύξηση των µισθών και του διαθέσιµου εισοδήµατος και τη µείωση της ανεργίας µέσα από την ανάπτυξη».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπαθανάσης αναφερόµενος στις επερχόµενες ευρωεκλογές αναφέρει πως έχουν ξεχωριστή σηµασία για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη στο σύνολό της, εξηγώντας ότι: «απέναντι στις συνεχείς αναταράξεις που προκαλούν οι γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις, και βεβαίως οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία και στις τσέπες των πολιτών, απαιτείται στιβαρό τιµόνι, το οποίο βεβαίως, δεν µπορεί να εξασφαλίσει µια «χαλαρή ψήφος». Χρειάζονται εκπρόσωποι στο Ευρωκοινοβούλιο και κυβερνήσεις στα κράτη - µέλη που θα µπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα. Ταυτοχρόνως, απαιτείται ενδυνάµωση της εθνικής φωνής της χώρας, διατήρηση της Ελλάδας στον πυρήνα των εξελίξεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider