Βρετανία: Δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ 16,7 δισ. στερλινών τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρετανία: Δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ 16,7 δισ. στερλινών τον Ιανουάριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι συνολικές κρατικές φορολογικές εισπράξεις ανήλθαν σε ρεκόρ 90,8 δισ. λιρών, αυξημένες κατά 2,9 δισ. λίρες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Iσχυρό δημοσιονομικό πλεόνασμα στα επίπεδα ρεκόρ των 16,7 δισ. λιρών κατέγραψε τον Ιανουάριο η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής σημείωσε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνήθως παρουσιάζουν πλεόνασμα τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με άλλους μήνες, καθώς εισπράττονται ετήσιες πληρωμές φόρου εισοδήματος.

Συνδυαστικά τα φορολογικά έσοδα εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών ανήλθαν συνολικά σε 33 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ONS, μειωμένα κατά 1,8 δισ. λίρες από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι συνολικές κρατικές φορολογικές εισπράξεις ανήλθαν σε ρεκόρ 90,8 δισ. λιρών, αυξημένες κατά 2,9 δισ. λίρες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Ο κρατικός δανεισμός κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που εκτείνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 ήταν 96,6 δισ. λίρες, 3,1 δισ. λίρες χαμηλότερος σε σχέση με το ίδιο 10μηνο πέρυσι και 9,2 δισ. λίρες χαμηλότερος από τα 105,8 δισ. λίρες που προέβλεπε προηγουμένως το Γραφείο προϋπολογισμού.

Το δημόσιο χρέος υπολογίστηκε σε περίπου 96,5% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αυξημένο κατά 1,8% από τον Ιανουάριο του 2023 και διατηρούμενο σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τόνισε η ONS.

Τα στοιχεία της Τετάρτης σηματοδοτούν την τελική δέσμη στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά πριν ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παραδώσει τον εαρινό προϋπολογισμό του, ο οποίος περιγράφει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος, στις 6 Μαρτίου.

Με γενικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν πριν από το τέλος Ιανουαρίου 2025 και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με περισσότερες από 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν πολλές εικασίες για το αν ο Χαντ θα προσπαθήσει να βρει το περιθώριο για φορολογικές περικοπές τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Φορολογικά κίνητρα για hedge funds και private equity - Στόχος η μετατροπή της Αθήνας σε επενδυτικό hub

Το PosoKanei «κατεβαίνει» τζάμπα - Ο έτοιμος Πολάκης για προεδρία - Το «μεσσηνιακό σωματείο» του Σαμαρά

Φουλ για τις 2.800 μονάδες - Το μεγάλο εύρος των προθεσμιακών - Άνοδος έκπληξη

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider