Κρίση εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία: Οι short sellers στοιχηματίζουν μαζικά κατά της Pfandbriefbank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίση εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία: Οι short sellers στοιχηματίζουν μαζικά κατά της Pfandbriefbank
Η κρίση στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων προσελκύει τους short sellers, με τη γερμανική τράπεζα επένδυσης (Deutsche Pfandbriefbank - PBB) στα ακίνητα με έδρα το Μόναχο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο όγκος  των πονταρισμάτων ανέρχεται πλέον στο 8% .

Η κρίση στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων προσελκύει τους short sellers, με τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων σε ακίνητα Deutsche Pfandbriefbank (PBB) με έδρα το Μόναχο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο όγκος των πονταρισμάτων ανέρχεται πλέον στο 8%. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, τα οποία αναλύθηκαν από την Handelsblatt. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Pfandbriefbank είναι στην πραγματικότητα μετοχή των γερμανικών δεικτών (Dax, MDax και SDax) στην πτώση των οποίων οι επενδυτές ποντάρουν περισσότερο.

Μόνο η εταιρεία έτοιμων γευμάτων Hellofresh έχει παρόμοιo υψηλό ποσοστό 7,6%. Μετοχές από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η SMA Solar και η Siemens Energy, βρίσκονται στην περιοχή του 4%.

Σε αυτό το είδος πονταρίσματος οι short sellers, «δανείζονται» μετοχές έναντι μικρής αμοιβής και τις πωλούν αμέσως, πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να αγοράσουν τις μετοχές αυτές πίσω σε ευνοϊκότερη τιμή στο τέλος της «περιόδου δανεισμού». Εάν η μετοχή πράγματι πέσει, η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής επαναγοράς μείον την αμοιβή δανεισμού είναι το κέρδος τους.

Στην περίπτωση της Pfandbriefbank, το ποντάρισμα είναι πιθανό να αποδώσει: Στα τέλη Μαρτίου 2023, οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι ήταν ακόμη κάτω από το 2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesanzeiger, από τότε μέχρι σήμερα η τιμή έχει σκαρφαλώσει σταδιακά με μικρές διακοπές στο 8%.

Στο διάστημα αυτό, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 40%

Για τον Φόλκερ Μπριλ, διευθύνοντα σύμβουλο του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών της Φρανκφούρτης (CFSF), υποστηρίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Pfandbriefbank συγκεντρώνει τόσο πολύ το ενδιαφέρον των short sellers: «Η μετοχή της Pfandbriefbank ενδιαφέρει όσους θέλουν να ποντάρουν στην πτώση των τιμών στον τομέα των ακινήτων στη γερμανική αγορά» υποστηρίζει ο ίδιος.

Η Pfandbriefbank είναι ελκυστική για τους short sellers όταν βλέπουν προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων, εξηγεί ο Μπριλ.

Η PBB εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά των ΗΠΑ που μαστίζεται από την κρίση. Επιπλέον, η Pfandbriefbank θεωρείται η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αμερικανική αγορά ακινήτων γραφείων σε σχέση με το μέγεθός της και το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της τράπεζας, η συνολική της έκθεση ανήλθε σε 4,9 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 15% του χαρτοφυλακίου ακινήτων και σε ένα καλό 10% του συνόλου του ισολογισμού.

Η τράπεζα αύξησε δραστικά τις προβλέψεις κινδύνου το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο λόγω των δανείων της για αμερικανικά ακίνητα γραφείων και βρέθηκε στο «κόκκινο» το τέταρτο τρίμηνο.

Η τράπεζα μόλις που κατάφερε να εκπληρώσει την πρόβλεψη κερδών της για το σύνολο του έτους, την οποία μόλις είχε μειώσει τον Νοέμβριο. Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής της τράπεζας βρίσκεται υπό πίεση εδώ και ημέρες. Την περασμένη Τετάρτη, η τιμή της μετοχής διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η τράπεζα προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, δημοσιεύοντας προκαταρκτικά ετήσια στοιχεία και πληροφορίες για τη θέση ρευστότητάς της. Αυτή η προσπάθεια είχε μέτρια επιτυχία, καθώς την Παρασκευή, η τιμή της μετοχής υποχώρησε ακόμη περισσότερο. Τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης έχουν επίσης υποχωρήσει σημαντικά σε αξία τις τελευταίες ημέρες.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το Ινστιτούτο RAG-Stiftung από το Έσσεν βασικός μέτοχος της PBB, μείωσε το μερίδιό του από 4,5% σε 2,94% και περιορίστηκε στη λιτή ανακοίνωση «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά ακινήτων», χωρίς να σχολιάσει τις λεπτομέρειες.

«Βλέπουμε τον κίνδυνο ότι η PBB ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις προβλέψεις κινδύνου», γράφει η Marlene Eibensteiner, αναλύτρια της Deutsche Bank. «Αυτό βέβαια θα επηρέαζε την ήδη υποτονική κερδοφορία της». Η ίδια δεν πιστεύει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση «το θετικό είναι ότι η τράπεζα διαθέτει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα, οπότε βλέπουμε την κατάσταση κυρίως ως ζήτημα κερδοφορίας και όχι ως ζήτημα φερεγγυότητας» σχολιάζει η ίδια.

Ο Μπέντζαμιν Χάινριχ, διευθυντής της S&P Global Ratings, δεν βλέπει συστημικό κίνδυνο για τις γερμανικές τράπεζες, «τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ορισμένες γερμανικές τράπεζες, αλλά κυρίως για την κερδοφορία και λιγότερο για το κεφάλαιο, και επομένως δεν ορίζουν συστημικό κίνδυνο», υποστηρίζει ο ίδιος.

Η γερμανική αρχή χρηματοοικονομικής εποπτείας Bafin παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα εμπορικά ακίνητα, ιδίως στις ΗΠΑ. «Η Bafin παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά και τις λαμβάνει υπόψη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εποπτείας της», δήλωσε εκπρόσωπος της Bafin στην Handelsblatt.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την κατάσταση της Deutsche Pfandbriefbank, ούτε εκπρόσωπος της τραπεζικής εποπτικής αρχής της ΕΚΤ. Και οι δύο επεσήμαναν ότι η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή δεν σχολιάζει μεμονωμένες εταιρείες. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Bafin επεσήμανε ότι η αρχή είχε προειδοποιήσει για επικείμενες επιβαρύνσεις από τα δάνεια επαγγελματικών ακινήτων μόλις πριν από δύο εβδομάδες κατά την παρουσίαση της έκθεσής της «Risks in Focus 2024». Η δύσκολη κατάσταση στον τομέα θα συνεχίσει πιθανότατα να επηρεάζει τα κέρδη των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να απαιτεί υψηλότερες προβλέψεις κινδύνου για δάνεια που κινδυνεύουν με αθέτηση, έγραψε η Bafin.

Οι κίνδυνοι από τα εμπορικά ακίνητα βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ. Στο τέλος του 2023, η αρχή τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει «ιδιαίτερη προσοχή» στον χειρισμό των πιστωτικών κινδύνων, ιδίως στον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της ΕΚΤ έχουν πλέον επιβεβαιώσει σε συζητήσεις με τραπεζικά στελέχη ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, εάν δεν διαχειρίζονται επαρκώς τους κινδύνους που ενέχουν τα εμπορικά ακίνητα. Αυτό ανέφερε για πρώτη φορά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan: Οι παράγοντες που κρατούν ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

Γερουσία - ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία

Φινλανδία: Ο Αλεξάντερ Στουμπ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider