Γερμανία: Η οικονομία σε ασταθές έδαφος και οι ελπίδες για βελτίωση λιγοστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Η οικονομία σε ασταθές έδαφος και οι ελπίδες για βελτίωση λιγοστές
Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκαν μερικά βασικά στοιχεία για το 2023, οι εργοστασιακές παραγγελίες, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή και έδειξαν ότι το 2023 έκλεισε αδύναμα για τη Γερμανία, που είδε να επανέρχονται ερωτήματα για το εάν τελικά η χώρα είναι ο «ασθενής της Ευρώπης».

Τον τελευταίο καιρό τα καλά νέα για τη γερμανική οικονομία είναι λιγοστά και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δεν έκαναν πολλά πράγματα για να αλλάξουν την υπάρχουσα εικόνα.

Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκαν μερικά σημαντικά στοιχεία για το 2023, όπως οι εργοστασιακές παραγγελίες, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή και έδειξαν ότι το 2023 έκλεισε αδύναμα για τη Γερμανία, επαναφέροντας ερωτήματα για το εάν τελικά η χώρα είναι ο «ασθενής της Ευρώπης».

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και συνολικά το 2023 ήταν μειωμένη κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές - οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας - μειώθηκαν κατά 4,6% τον Δεκέμβριο και κατά 1,4% ή κατά 1,562 τρισ. ευρώ ολόκληρο το έτος.

Εν τω μεταξύ, αν και τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες φάνηκαν εκ πρώτης όψεως ελπιδοφόρα, καθώς έδειχναν άνοδο 8,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο η άνοδος αυτή «δεν αποτελεί ιδιαίτερο λόγο παρηγοριάς», υποστηρίζει στο CNBC η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη. Η Franziska Palmas εξηγεί ότι η άνοδος αυτή οφείλεται σε αρκετές παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, οι οποίες τείνουν να είναι ευμετάβλητες. «Οι παραγγελίες εξαιρουμένων των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας στην πραγματικότητα υποχώρησαν σε μεταπανδημικό χαμηλό», προσθέτει η ίδια.

Για το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 5,9%.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι απίθανο να είναι κοντά, δήλωσε στο CNBC ο Erik-Jan van Harn, οικονομικός αναλυτής στη Rabobank. Αντιθέτως «εξακολουθούμε να αναμένουμε μια μέτρια συρρίκνωση το α' τρίμηνο, αλλά πιθανώς λιγότερο σοβαρή από αυτή που είχε σημειωθεί το δ΄ τρίμηνο του 2023. Στη συνέχεια, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει ελαφρώς, αλλά βλέπει ότι η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους θα παραμείνει στάσιμη.

Άλλοι αναλυτές είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. «Εμμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2024», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer.

Αυτό θα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2023, όταν συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η Γερμανία κατάφερε ακόμη κι έτσι να αποφύγει την τεχνική ύφεση. Αυτό οφείλεται στη διαπίστωση της στατιστικής υπηρεσίας ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε στασιμότητα και όχι συρρίκνωση. Εάν όμως η οικονομία συρρικνωθεί όπως αναμένεται τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η Γερμανία θα μπει και τεχνικά σε ύφεση.

«Οι εταιρείες έχουν πολλά πράγματα να διαχειριστούν - παγκόσμιες αυξήσεις επιτοκίων, υψηλές τιμές ενέργειας, μικρότερη ώθηση από την Κίνα και σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι η Γερμανία σιγά σιγά σταματάει να επιλέγεται ως τόπος εγκατάστασης επιχειρήσεων», εξήγησε ο Krämer, αναφερόμενος στους λόγους της ύφεσης. Μέχρι πρότινος η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου στήριζαν τις εξαγωγές της Γερμανίας για δεκαετίες, «τώρα όλοι αυτές οι παράμετροι παραπαίουν», σχολίασε ο van Harn της Rabobank.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας βρίσκεται υπό πίεση, αφού πέρασε από δημοσιονομική κρίση μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο είχε χαρακτηρίσει στις 15 Νοεμβρίου αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να επαναδιαθέσει στο ταμείο της για το κλίμα 60 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους από την εποχή της πανδημίας.

Η ικανοποίηση των ψηφοφόρων από την κυβέρνηση είναι επίσης χαμηλή, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα CDU να προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις και να ακολουθείται στη δεύτερη θέση από το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το AfD. Η υποστήριξη για το τελευταίο έχει ωστόσο μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς που σαρώνουν τη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς να βγαίνουν στους δρόμους.

Τέλος, οι εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να δυσκολέψουν τα πράγματα, εκτίμησε ο Schmieding.

«Οι απειλές για εμπορικό πόλεμο από τον Τραμπ θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο για τη Γερμανία», είπε - ωστόσο αυτό εξαρτάται φυσικά από το αποτέλεσμα των εκλογών και μπορεί να μην ξεδιπλωθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2025, σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ο ευρωπαίος ασθενής και το ληγμένο φάρμακο

Επιχειρηματική αποστολή υψηλών προσδοκιών στη Σερβία ενόψει της EXPO 2027

Medusoil: Πάνω από 5 εκατ. ευρώ στη startup που δημιουργεί μια βιώσιμη εναλλακτική για το τσιμέντο

gazzetta
gazzetta reader insider insider