Ο «ιός» της κρίσης εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ προσβάλλει και την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «ιός» της κρίσης εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ προσβάλλει και την Ευρώπη
Έναν χρόνο περίπου μετά τη σφοδρή κρίση που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ προκαλώντας κλυδωνισμούς και στην Ευρώπη, μια νέα εστία προβλήματος ακούει στο όνομα New York Community Bancorp (NYCB).

Έναν χρόνο περίπου μετά τη σφοδρή κρίση που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ προκαλώντας κλυδωνισμούς και στην Ευρώπη, μια νέα εστία προβλήματος ακούει στο όνομα New York Community Bancorp (NYCB). Η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας έχει κάνει βουτιά 60% από τις 31 Ιανουαρίου που ανακοίνωσε απρόσμενες ζημίες στο τρίμηνο και έκοψε το μέρισμά της, προκαλώντας μεγάλες πιέσεις στην εμπορική αγορά ακινήτων.

Η κρίση δείχνει να ταξιδεύει γρήγορα και στην αντιπέρα όχθη του Aτλαντικού: ένα από τα θύματα των «αναταράξεων» είναι η Pfandbriefbank (PBB), με την τράπεζα να προβλέπει, μάλιστα, ότι ολόκληρος ο κλάδος θα υποφέρει από τη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης». Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε, κατά διαστήματα, χθες και η μετοχή της Deutsche Bank.

Ο απρόσμενος ένοχος

Η τάση προς την τηλεργασία βρίσκεται πίσω από τη νέα κρίση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, στις ΗΠΑ υπήρχαν περισσότερα άδεια γραφεία από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με στοιχεία της Moody's Analytics, το ποσοστό κενών κατοικιών είναι 19,6%. Μητροπόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη επηρεάζονται περισσότερο από άλλες αμερικανικές πόλεις.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ένα μεγάλο κραχ που θα πλήξει όλες τις τράπεζες ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Ωστόσο, οι συνέπειες του προβλήματος των κενών θέσεων εξακολουθούν να βαραίνουν τα θεσμικά όργανα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών Green Street φοβούνται ότι φέτος θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη η απομείωση της αξίας των αμερικανικών ακινήτων γραφείων κατά 15%.

«Κρούσματα» στην Ευρώπη

Η κρίση στις ΗΠΑ επηρεάζει ολοένα και περισσότερο και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στη Γερμανία, αυτό επηρεάζει κυρίως την τράπεζα χρηματοδότησης ακινήτων Pfandbriefbank και την Deutsche Bank, οι οποίες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αγορά ακινήτων γραφείων.

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της Pfandbriefbank, που χρηματοδοτεί ακίνητα με έδρα το Μόναχο, υποχώρησαν ραγδαία την Τρίτη και συνέχισαν την πτωτική τους τάση την Τετάρτη.

Μια προειδοποίηση από τη μεγάλη αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley είναι πιθανό να συνέβαλε στη δυσπιστία των επενδυτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο οίκος είχε συστήσει την πώληση ομολόγων της Pfandbriefbank. Η Morgan Stanley δεν θέλησε να σχολιάσει.

Για να καθησυχάσει τους επενδυτές, η τράπεζα ακινήτων δημοσίευσε απρογραμμάτιστα το απόγευμα της Τετάρτης, προκαταρκτικά επιχειρηματικά στοιχεία για το 2023. Με πτώση των κερδών στα 90 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων, η PBB κατέληξε στο κατώτερο άκρο των προβλέψεων για τα κέρδη, οι οποίες είχαν μειωθεί δραστικά τον Νοέμβριο. Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Andreas Arndt είχε προβλέψει κέρδη προ φόρων 90 έως 110 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, μετά από 170 έως 200 εκατ. ευρώ την άνοιξη. Το προηγούμενο έτος, η Pfandbriefbank είχε ακόμη κερδίσει 213 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για την πτώση των κερδών είναι η δραστική αύξηση των προβλέψεων για κινδύνους, η οποία οφείλεται κυρίως στα προβλήματα στην αμερικανική αγορά ακινήτων γραφείων: η PBB σχημάτισε συνολικά 210 έως 215 εκατ. ευρώ προβλέψεις για πιθανές αθετήσεις δανείων πέρυσι, έναντι 104 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Με 44 εκατομμύρια ευρώ, μόνο ένα κλάσμα αυτού του ποσού απαιτήθηκε το 2022.

«Παρά τις επιβαρύνσεις αυτές, η PBB παραμένει κερδοφόρα χάρη στην οικονομική της ευρωστία», τονίζει η Morgan Stanley. Στο τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, διολίσθησε στο «κόκκινο». Μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης, η μετοχή της PBB υποχώρησε έως και 6% στο ιστορικό χαμηλό των 4,65 ευρώ, ανέκαμψε προσωρινά, αλλά στη συνέχεια πλησίασε ξανά το αρνητικό ρεκόρ το απόγευμα.

Οι μετοχές της Deutsche Bank δέχθηκαν επίσης σημαντικές πιέσεις την Τετάρτη, χάνοντας κατά διαστήματα πάνω από το 4% της αξίας τους. Από όλες τις γερμανικές τράπεζες, η Deutsche Bank είναι αυτή με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ. Το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ: το 41% του ποσού αυτού αντιστοιχεί σε ακίνητα γραφείων.

«Πιστεύουμε ότι το χαρτοφυλάκιό μας είναι σχετικά υψηλής ποιότητας, αλλά ακόμη και εμείς δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις απώλειες», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής James von Moltke στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, παραδεχόμενος ότι οι αθετήσεις πληρωμών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2024 «θα συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από ό,τι θα θέλαμε». Η κατάσταση θα μπορούσε τότε να βελτιωθεί.

Η βασική προσδοκία είναι ότι οι προβλέψεις κινδύνου για τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ για το σύνολο του έτους θα κυμανθούν περίπου στο επίπεδο του 2023. Η Deutsche Bank τονίζει ότι η έκθεσή της στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων.

Υπάρχουν κι άλλες γερμανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ.

Η Aareal Bank εκπροσωπήθηκε εκεί πιο πρόσφατα με 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) στη Βόρεια Αμερική ανήλθε σε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ και της Landesbank Baden-Württemberg σε 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένας νέος γύρος αθέτησης των δανείων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις τράπεζες. Οι ανησυχίες αυτές αφορούν κυρίως τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Πέρυσι, η Bank of America υπολόγισε ότι κατέχει περίπου το 70 % των δανείων εμπορικών ακινήτων στα βιβλία της.

Το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο για τις μεγάλες τράπεζες. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Trepp, δάνεια για ακίνητα γραφείων αξίας 560 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ωριμάσουν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2025. Λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Επειδή πολλοί από αυτούς δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, πολλά κτίρια έχουν ήδη περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Η New York Community Bancorp

Το έναυσμα για την τρέχουσα αναταραχή ήταν τα προβλήματα στην αμερικανική περιφερειακή τράπεζα New York Community Bancorp, η οποία εξέπληξε τους επενδυτές της την περασμένη εβδομάδα με τριμηνιαίες ζημίες λόγω υψηλών προβλέψεων για δάνεια ακινήτων γραφείων που κινδυνεύουν με αθέτηση.

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή έχασε το 45% της αξίας της μέσα σε δύο ημέρες.

Την Τρίτη (06.02.24), η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 22%. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι η NYCB είχε ήδη «τεταμένες συνομιλίες» με την εποπτική αρχή OCC κατά την προετοιμασία των τριμηνιαίων στοιχείων, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην περικοπή του μερίσματος. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε «junk» το βράδυ της Τρίτης, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της NYCB άνοιξαν με μικρές απώλειες στις πρώτες συναλλαγές στις ΗΠΑ την Τετάρτη. Η τράπεζα είχε προηγουμένως προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές με νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τρέχουσα ρευστότητα της τράπεζας που ανέρχεται σε 37 δισ. δολάρια υπερβαίνει την αξία των καταθέσεων που δεν προστατεύονται από το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, η οποία ανέρχεται σε μόλις 23 δισ. δολάρια.

Παρεμβαίνει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Yellen

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ενώ οι διαφαινόμενες απώλειες στα εμπορικά ακίνητα αποτελούν «αιτία ανησυχίας», οι ρυθμιστικές αρχές είναι σε εγρήγορση, δήλωσε η Yellen σε ακρόαση στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον την Τρίτη. Οι αρχές διασφάλισαν ότι οι τράπεζες είχαν επαρκείς προβλέψεις για τις αθετήσεις των δανείων και ότι υπήρχε επαρκής ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο πέρυσι στη διάσωση των τραπεζών μετά τις εξελίξεις που πυροδότησε η Silicon Valley Bank. Η Yellen επιθυμεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω τραπεζικές πτωχεύσεις κατά τη χρονιά των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H κρίση των εμπορικών ακινήτων από ΗΠΑ «μετακομίζει» στην Ευρώπη - Τραπεζικά «καμπανάκια»

FT: Tο Ιράν διακίνησε κρυφά χρήματα μέσω των βρετανικών τραπεζών Lloyds και Santander

«Εύσημα» από Standard & Poor's σε Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία - Ηγούνται της μείωσης του χρέους στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider