PMI: Σε υψηλό 10 μηνών η μεταποίηση της Ευρωζώνης - Παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI: Σε υψηλό 10 μηνών η μεταποίηση της Ευρωζώνης - Παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία, παρά το υψηλό 11 μηνών, παραμένει σε συρρίκνωση στο 45,5 και η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική, στο 43,2.

Σε υψηλό δέκα μηνών στις 46,4 μονάδες έκλεισε ο PMI Μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, έναντι 44,4 του Δεκεμβρίου, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε έδαφος συρρίκνωσης κάτω από τις 50 μονάδες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia, επισημαίνει ότι παρόλο που υπήρξε σταθερή άνοδος τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών που δείχνουν τις μελλοντικές τάσεις, όπως οι νέες παραγγελίες, η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του γενικού δείκτη, παραμένει στη ζώνη συρρίκνωσης.

Αυτή η ανάκαμψη στη μεταποίηση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις «οικονομίες του Νότου», με την Ελλάδα να οδηγεί σε υψηλό 21 μηνών 54,7 και την Ισπανία (49,2) και την Ιταλία (48,5) να παρουσιάζουν ενθαρρυντικές τάσεις. Ωστόσο, μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία, παρά το υψηλό 11 μηνών, παραμένει σε συρρίκνωση στο 45,5 και η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική, στο 43,2.

Η ανοδική τάση σε επιμέρους δείκτες όπως το απόθεμα αγορών, οι καθυστερήσεις εργασιών και η παραγωγή, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αισιοδοξία για υψηλότερη παραγωγή το επόμενο έτος, προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας.

Αυτή η σταδιακή ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα, με αιχμή του δόρατος τις οικονομίες του Νότου, μπορεί να χρησιμεύσει ως κρίσιμος καταλύτης για να τραβήξουν τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης από το περιβάλλον ύφεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΛΚΑ: Aλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών λόγω των ανατιμήσεων

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Σε υψηλά επίπεδα οι αυξήσεις στα τρόφιμα

ΚΕΠΕ: Στο 2,2% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 στην Ελλάδα - Ανθεκτικότητα αλλά και διεθνής αβεβαιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider