Τέταρτο συναπτό pause από Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Χωρίς... πρεμούρα για έναρξη περικοπών

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέταρτο συναπτό pause από Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Χωρίς... πρεμούρα για έναρξη περικοπών
«Η Επιτροπή δεν περιμένει πως θα είναι σωστό να μειώσει το εύρος των επιτοκίων έως ότου έχει αναπτύξει αρκετή εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του 2%» είναι η φράση - «κλειδί».

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο τρέχον εύρος του 5,25% – 5,5%, που αποτελεί και υψηλό 23 ετών, προχωρώντας στην τέταρτη διαδοχική παύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι έτοιμη να αρχίσει τις μειώσεις, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Παράλληλα, σε ένα θετικό δείγμα, μετριάζεται σχετικά η επιθετική ρητορική, καθώς από το ανακοινωθέν, η παρατεταμένη αναφορά για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, υπάρχουν στο τραπέζι αλλά τα «ρίσκα είναι πιο ισορροπημένα» ενώ επαναλαμβάνεται η ανάγκη για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, με ανάληψη άμεσης δράσης εάν υπάρξει νέα αναζωπύρωση, με την FOMC να παραμείνει σε εγρήγορση με βάση τη ροή των στοιχείων.

Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Η Επιτροπή κρίνει ότι τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς μια πιο ισορροπημένη κατάσταση» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται πως «κατά την εξέταση προσαρμογών στο επίπεδο των επιτοκίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, την εξέλιξη του outlook και την "διελκυστίνδα" των ρίσκων», προειδοποιώντας όμως πως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, όπως και τα ρίσκα που μπορεί να πυροδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, σε μια ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, η FOMC διαμηνύει ακόμα ότι «δεν αναμένει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει το εύρος των επιτοκίων έως ότου έχει αναπτύξει αρκετή εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του 2%», κάτι που αποτελεί και την φράση - κλειδί για τα επόμενα βήματα άσκησης της νομισματικής πολιτικής. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή της να συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά 95 δισ. δολάρια τον μήνα. Οι αξιωματούχοι τροποποίησαν επίσης την εκτίμησή τους για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, υποστηρίζοντας ότι oι ΗΠΑ αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό.

Για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, όμως έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 4 «διαλείμματα», καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί. Αυτό έχει εκκινήσει τη συζήτηση για το πότε πρέπει να περικόψουν το ύψος των αυξημένων επιτοκίων, δεδομένου του γεγονότος πως έχουν προαναγγελθεί τρεις μειώσεις εντός του 2024 από την συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν τον λόγο να βιαστούν για τη μείωση των επιτοκίων, παρόλο που η πληθωριστική λαίλαπα συνεχίζει να αποκλιμακώνεται. Επειδή η οικονομία πάει καλά, «μπορούμε να δώσουμε χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά» δήλωσε ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ νωρίτερα αυτό το μήνα. Εφόσον η οικονομική δραστηριότητα είναι σταθερή, η ακριβής συνεδρίαση στην οποία οι αξιωματούχοι θα μειώσουν τα επιτόκια είναι λιγότερο σημαντική, επειδή η Fed συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες, πρόσθεσε.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως ήπια αύξηση κατά 0,2% παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με βάση το προτιμώμενο δείκτη PCE της Fed, ενώ έδειξε μικρότερες αυξήσεις τιμών το 2024. Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο η Fed δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αυξήθηκε επίσης 0,2% τον περασμένο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός του «πυρήνα» επιβραδύνθηκε στο 2,9% από 3,2% για να σημειώσει το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» διαρκείας στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες σε νέα υψηλά - Αλλάζει η μεγάλη εικόνα

Έγινε το «πράσινο» 6 στα 6 στις ευρωαγορές - Κέρδη 1,5% για τον Stoxx 600 τον Ιανουάριο

Τράπεζες: Στην αιχμή των νέων δανείων ο κλάδος της Ενέργειας – Θα χρηματοδοτήσουν έργα 8,3 δισ. την περίοδο 2024 – 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider