Κρήτη - Αττική: Ολοκλήρωση της διασύνδεσης 5 χρόνια μετά τη συμβασιοποίηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρήτη - Αττική: Ολοκλήρωση της διασύνδεσης 5 χρόνια μετά τη συμβασιοποίηση
Σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, ανάλογα έργα στην υπόλοιπη Ευρώπη τέθηκαν σε εμπορική λειτουργία μία 6ετία μετά την υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής τους. Πώς προχωρούν οι εργασίες.

Σε συντομότερο χρόνο από ανάλογα ευρωπαϊκά έργα υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική. Όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, είναι ενδεικτικό ότι σε παρόμοιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που κατασκευάσθηκαν πρόσφατα στη «Γηραιά Ήπειρο», μεσολάβησε τουλάχιστον μία 6ετία από τη στιγμή της συμβασιοποίησής τους, μέχρι την έναρξη της εμπορικής τους λειτουργίας.

Στον αντίποδα, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης θα είναι μία 5ετία. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις με τους αναδόχους (που προέκυψαν από διεθνείς διαγωνισμούς) υπογράφηκαν το καλοκαίρι του 2020, με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Siemens να αναλαμβάνει τους σταθμούς μετατροπής και τις Prysmian & Nexans τα δύο υποβρύχια καλώδια.

Διεθνή παραδείγματα

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κατασκευή του συνόλου του έργου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024, ενώ η εμπορική λειτουργία του θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025 – έπειτα από τη δοκιμαστική λειτουργία που απαιτείται. Κάτι που σημαίνει πως από την επίσημη εκκίνηση των εργασιών μέχρι την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο ηπειρωτικό σύστημα, θα έχουν μεσολαβήσει 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τις πηγές του Διαχειριστή, μέτρο σύγκρισης μπορεί να αποτελέσει η ηλεκτρική διασύνδεση Μαυροβουνίου-Ιταλίας (MON.ITA), μήκους 445 χιλιομέτρων. Για το συγκεκριμένο έργο, απαιτήθηκαν πάνω από επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Γερμανίας - Νορβηγίας (NORD.LINK) και Ηνωμένου Βασιλείου - Νορβηγίας (NSL), δύο έργα ανάλογης τεχνολογίας και μήκους 623 και 730 χιλιομέτρων. Από τη συμβασιοποίηση μέχρι την έναρξη εμπορικής λειτουργίας, και για τα δύο έργα χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα 6 ετών περίπου.

Η πρόοδος των εργασιών

Όσον αφορά το πώς εξελίσσονται οι εργασίες για τη δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης, σύμφωνα με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, τόσο στον Σταθμό Μετατροπής στην Αττική (Κουμουνδούρος) όσο και στο άλλο άκρο της διασύνδεσης (Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα βασικά έργα Πολιτικού Μηχανικού που αφορούν τις κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού (χώρος μετατροπής AC σε DC -Converter/DC Halls- και το κτίριο ελέγχου).

Σε πολύ προχωρημένη φάση βρίσκονται επίσης οι εργασίες για τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων. Στον Κουμουνδούρο, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων έχει τελειώσει, ενώ είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο χώρο του Converter Hall.

Στη Δαμάστα, η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων θα λάβει χώρα εντός του Φεβρουαρίου, ενώ πραγματοποιούνται οι προκαταρκτικές εργασίες για την εκκίνηση εγκατάστασης του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Τα καλωδιακά τμήματα

Αναφορικά με το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης, εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και προστασία των υποβρύχιων καλωδίων υπερυψηλής τάσης σε όλο το μήκος της διαδρομής των 336 χλμ. από την Αττική έως την Κρήτη (συνολικά εγκαταστάθηκαν 672 χλμ. ενεργειακών καλωδίων και 672 χλμ. οπτικών ινών). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η δοκιμή (μετά την εγκατάσταση) των ενεργειακών καλωδίων.

Σχετικά με την πρόοδο των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων (μήκους 32 και 13 χλμ. σε Αττική και Κρήτη αντίστοιχα), στην Αττική προχωρά εντατικά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη και έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων. Στην Κρήτη η πρόοδος των εργασιών οδοποιίας για τα υπόγεια καλώδια μήκους 13 χλμ. ξεπερνά το 60%. Σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα και έχει αρχίσει η τοποθέτηση των καλωδίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση 7% στην αγορά καυσίμων το 2023 - Οι τιμές στην ελληνική αγορά και τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων

Fast track η 5άστερη τουριστική επένδυση στη Σκιάθο - Η σχέση με τις... κατασκευές

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Προς ολιγοήμερη παράταση οι αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider