ΕΑΣΕ - ICAP: Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος των CEOs στο 4ο τρίμηνο 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΑΣΕ - ICAP: Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος των CEOs στο 4ο τρίμηνο 2023
Στις 170 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έναντι 155 το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.570 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Στις 170 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έναντι 155 το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.570 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 11/12/2023 - 31/12/2023 από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε άνοδο στις 234 μονάδες έναντι 198 το προηγούμενο τρίμηνο επαναφέροντας τον δείκτη στην τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο έτος. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με ένα έτος πριν, αυξήθηκε σε 54% έναντι 32% το προηγούμενο τρίμηνο. Σημαντική είναι η κλαδική διαφοροποίηση όπου το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας διαμορφώθηκε σε 61% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και 74% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε αύξηση στις 213 μονάδες έναντι 176 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 54% (ποσοστό που αυξάνεται σε 59% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών), έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο στις 195 μονάδες έναντι 179 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν διαμορφώθηκε σε 47%, ποσοστό που αυξάνεται σε 58% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε άνοδο στις 193 μονάδες έναντι 173 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή αυξήθηκε σε 48% (έναντι 35% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 58% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε αύξηση στις 136 μονάδες έναντι 122 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν αυξήθηκε σε 61% έναντι 52% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 70% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο στις 156 μονάδες έναντι 144 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 62%, ποσοστό που είναι αυξημένο σε 68% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε συγκρατημένη άνοδο στις 137 μονάδες έναντι 134 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 38%, ενώ για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων είναι αυξημένο σε 48%. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών βελτιώθηκε στις 155 μονάδες έναντι 149 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 42%, μερίδιο που αυξάνεται σε 48% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δείκτες παρουσίασε πτώση στις 115 μονάδες έναντι 125 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 44% (έναντι 54% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης αυξήθηκε στις 163 μονάδες έναντι 154 το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 52% έναντι 45% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων από την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομού. Το 44% των CEOs είναι βέβαιοι ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν (ποσοστό που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων). Το 36% των CEOs θεωρούν ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα είναι μικρή, ενώ ένας στους πέντε CEOs πιστεύει ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα οδηγήσει σε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Από τους CEOs ζητήθηκε επιπλέον να προβλέψουν αν στο 2024 θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Το 42% απάντησε θετικά (ποσοστό που αυξάνεται σε 61% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων) ενώ το 22% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Παράλληλα το 36% των CEOs θεωρούν ότι η εξέλιξη των επιτοκίων το 2024 θα είναι αβέβαιη (ποσοστό που αυξάνεται σε 42% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαίνουν μπρος οι αλλαγές στα τεκμήρια - Μείωση 30% από το 2025

Επιδόσεις - ρεκόρ και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport το 2023

Υποδομές: Τι «τρέχει» με τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider