Οι στόχοι του ΥΠΕΘΟ για ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και Ταμείο Ανάκαμψης το 2024

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι στόχοι του ΥΠΕΘΟ για ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και Ταμείο Ανάκαμψης το 2024
Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2024. Οι μεταρρυθμίσεις του ΠΔΕ και οι επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ενεργοποίηση και η ταχεία υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2024, σύμφωνα με το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, μέσα στο 2023 εκδόθηκαν προσκλήσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ (3,8 δισ. για τα Τομεακά και 2,2 δισ. για τα Περιφερειακά Προγράμματα). Για το 2024 εκτιμάται ότι τα όλα τα προγράμματα θα ενεργοποιηθούν με την έκδοση προσκλήσεων εκτιμώμενου ύψους 6 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων αναμένονται προσκλήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο των τομεακών προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα», «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», «Μεταφορές», «Πολιτική Προστασία», «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», «Διασυνοριακή Συνεργασία», συνολικού προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ θα αφορούν περιφερειακά προγράμματα.

Ο ετήσιος στόχος απορρόφησης της κοινοτικής στήριξης για το ΕΣΠΑ 2021-2027 για φέτος έχει τεθεί στα 2,1 δισ. ευρώ. Ακόμη εντός της χρονιάς και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 θα κλείσουν και οι τελευταίες πληρωμές από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο οι τελευταίες αιτήσεις ενδιάμεσων πληρωμών να καλύψουν το 100% της απορρόφησης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Για τον σκοπό αυτό ένα από τα βασικά έργα της νέας χρονιάς είναι η κατάρτιση και παρακολούθηση από τα αρμόδιες Ειδικές Γραμματείες σχεδίων δράσης έτους 2024 για την υλοποίηση και την καταχώρηση δαπανών των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων. Ένας βασικός στόχος είναι η πλήρης λειτουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Έχοντας ως στόχο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 2024 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% εντός της χρονιάς θα προχωρήσει και η θέσπιση νέου πλαισίου για τη διαχείριση του ΠΔΕ με την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν απλούστευση διαδικασιών ένταξης και χρηματοδότησης, ευέλικτες διαδικασίες ανακατανομής πόρων, νέα αρχιτεκτονική πληρωμών δαπανών για όλα τα έργα κλπ.

Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται η ψήφιση νέου νόμου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η αναβάθμιση και επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (eΠΔΕ) που υποστηρίζει όλο τον κύκλο ζωής των έργων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προγραμματίζεται η υποβολή δύο αιτημάτων πληρωμής στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο δεύτερο μισό του έτους, καθώς και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης χρηματοδοτικής συνεισφοράς μέγιστου ύψους 1,85 δισ. ευρώ και της τέταρτης δόσης δανείων ύψους έως 2,35 δισ. κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριετίες: Σπεύδουν σε αυξήσεις και αναδρομική αναγνώριση οι μεγάλες εταιρείες για να μην χάσουν το προσωπικό τους

Πράσινα τιμολόγια: Πού «κλείδωσαν» οι τιμές για τον Ιανουάριο – Τι πρέπει να ξέρετε

Εφορία: Ποιους βάζει στο «στόχαστρο» το 2024 - Από ελεγκτικό κόσκινο 72.885 υποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider