Η Γερμανία το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης στον πληθωρισμό
Στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός αναμένεται το 2025 να φτάσει στο επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όχι όμως και στη Γερμανία. 

Στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός αναμένεται το 2025 να φτάσει στο επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όχι όμως και στη Γερμανία.

Οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Τράπεζα της Γαλλίας και την Τράπεζα της Ισπανίας, μαζί με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ιταλίας, δείχνουν πως η αύξηση των τιμών καταναλωτή συγκλίνουν προς, ή μάλιστα πέφτουν κάτω από τον στόχο σε αυτές τις χώρες, οι οποίες αθροιστικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Στον αντίποδα, η Bundesbank υπολογίζει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει «κολλημένη» πάνω από τον στόχο του πληθωρισμού ακόμη και έως το 2026. Η γερμανική νομισματική αρχή προβλέπει ότι οι ολοένα αυξανόμενοι μισθοί θα διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις το 2025 και το 2026, ακόμα και αν ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Ενώ τα κόστη ενέργειας προβλέπεται πως θα παραμείνουν σταθερά στα συγκεκριμένα έτη, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά.

Αυτές οι προβλέψεις για τις εθνικές οικονομίες από τις κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κατέφθασαν μετά την απόφαση της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Υπογραμμίζουν την δυσκολία στην χάραξη νομισματικής πολιτικής σε μία περιοχή όπου οι οικονομίες, ακόμα και 25 χρόνια μετά τη δημιουργία του ευρώ, δεν είναι ακόμα ομοιογενείς.

Η συνολική πρόβλεψη για την Ευρωζώνη «δείχνει» τον πληθωρισμό στο 2,1% το 2025, για να πέσει κάτω από τον στόχο τον επόμενο χρόνο.

Η πρόεδρος της EKT, Κριστίν Λαγκάρντ, μετέφερε αυτές τις προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς απέκρουσε τα «στοιχήματα» των επενδυτών υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων σύντομα, ακόμη και τον Μάρτιο του 2024.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μιλώντας την Τρίτη, τόνισε πώς χρειάζεται να περάσει χρόνος προτού οι αξιωματούχοι «επιτρέψουν» οποιαδήποτε μείωση στο κόστος δανεισμού.

«Θέλω να επιμείνω σε αυτή την υπομονή, σε αυτή τη σταθερότητα», είπε. «Εάν μειώσουμε τα επιτόκια πολύ σύντομα, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ξανά την αρρώστια του πληθωρισμού», συμπλήρωσε.

Πιέσεις για όλους βραχυπρόθεσμα;

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ επισήμανε πρόσφατα ότι πριν... έρθουν τα καλύτερα, θα σημειωθεί πρόσκαιρα μια επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την πεποίθηση αυτή περιγράφει αναλυτικά στις μακροοικονομικές προβλέψεις της και εξηγεί γιατί οι παράγοντες που προκάλεσαν περιορισμό του πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες είναι αυτοί που τώρα θα τον τροφοδοτήσουν. Οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι oι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Ο πρώτος παράγοντας συνδέεται με «τεχνικούς λόγους», και ο δεύτερος με την πολιτική απόφαση της ΕΕ για απόσυρση των μέτρων στήριξης στην τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (και άλλων καυσίμων σε κάποια κράτη). Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο κείμενο και στα διαγράμματα που παραθέτει η ΕΚΤ γίνεται σαφές ότι αφενός οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και πως μετά θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά ακόμη και πέρα από την περίοδο το προβλέψεων, μετά το 2026, οι τιμές είναι αδύνατο να γυρίσουν στα επίπεδα που ξέραμε, πριν την ενεργειακή κρίση. Δηλαδή πάμε - στο καλό σενάριο – προς μία νέα ισορροπία ανόδου τιμών κοντά στο 2%.

Νέα στοιχεία αύριο για την Ελλάδα

Πάντως, τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα επεφύλασσαν σήμερα βραδύτερο πληθωρισμό για τον μήνα Νοέμβριο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 2,9% αντί για 3% που είχε ανακοινώσει την προσωρινή έκθεση. Οι τιμές τον Οκτώβριο είχαν επιταχύνει κατά 3,8% για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες συνεχών επιβραδύνσεων.

Νεότερα στοιχεία για την Ελλάδα θα εχουμε αύριο με τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Καναδάς έχει μία από τις ταχύτερες αυξήσεις πληθυσμού στον κόσμο

ΕΕ: Παράταση στην αναστολή δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ

Γαλλίδα υπουργός: Κοντά σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider