Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα δεδομένα θα συμβουλευτούμε για τις μειώσεις των επιτοκίων, όχι τις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα δεδομένα θα συμβουλευτούμε για τις μειώσεις των επιτοκίων, όχι τις αγορές
«Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από το αναμενόμενο, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι λίγο ταχύτερη από την αναμενόμενη», δήλωσε ο Βιλερουά.

Να καλμάρει τις υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με τις ακόλουθες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέλησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τονίζοντας πως η επόμενη μείωση των επιτοκίων αλλά θα είναι υπομονετική και θα καθοδηγείται από δεδομένα και όχι από τις αγορές ή συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Εξαιρώντας τα σοκ ή τις εκπλήξεις, οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν τελειώσει – αλλά αυτό δεν σημαίνει γρήγορη μείωση επιτοκίων», δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέντευξη την Παρασκευή. «Δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από δεδομένα».

Η στάση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη -η οποία προέτρεπε επίσης για «εμπιστοσύνη και υπομονή»- συμβαδίζει με εκείνη της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αφού οι αξιωματούχοι άφησαν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού την Πέμπτη, προειδοποίησαν για εφησυχασμό μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στο 2%, σηματοδοτώντας ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρα.

Ο Εσθονός Μάντις Μούλερ επέδειξε παρόμοιο σκεπτικό, αποκαλώντας τις απόψεις της αγοράς «λίγο αισιόδοξες» όταν μίλησε νωρίτερα την Παρασκευή.

«Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από το αναμενόμενο, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι λίγο ταχύτερη από την αναμενόμενη», δήλωσε ο Βιλερουά. «Με άλλα λόγια, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι το τελευταίο μίλι για τη μείωση του πληθωρισμού δεν θα είναι απαραίτητα πιο δύσκολο από το μονοπάτι που έχει ήδη διανυθεί, τονίζοντας ότι στην ευρωζώνη «ο αποπληθωρισμός είναι γενικός, συμπεριλαμβανομένου του υποκείμενου πληθωρισμού».

Προσέθεσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αφαιρέσει την αναφορά ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό» είναι «σημαντική».

«Στα βουνά υπάρχουν κορυφές και καταβάσεις και υπάρχουν οροπέδια», είπε ο Βιλερουά. «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο για να απολαύσουμε τη θέα - να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόβλεψη-σοκ από την World Bank: Με εκτοπισμό από την αγορά εργασίας κινδυνεύουν οι απόφοιτοι επαγγελματικής εκπαίδευσης

Μιούλερ (ΕΚΤ): Πρόωρα τα στοιχήματα των αγορών για περικοπή των επιτοκίων στο Ά εξάμηνο του 2024

Προϋπολογισμός ΕΕ: Νέο ραντεβού τον Ιανουάριο - Πού συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider