Ανάλυση Economist: Κορυφαία οικονομία το 2023 η ελληνική - «Απίθανος θρίαμβος»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάλυση Economist: Κορυφαία οικονομία το 2023 η ελληνική - «Απίθανος θρίαμβος»
Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Πρώτη θέση στη λίστα 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 του Economist κατέλαβε η Ελλάδα, με το έγκυρο περιοδικό να κάνει λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Σύμφωνα με την ανάλυση του βρετανικού μηνιαίου περιοδικού, που βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες (πληθωρισμός, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου), η χώρα μας έχει και φέτος τους καλύτερους βαθμούς στην οικονομία ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες.

«Στην κορυφή του πίνακα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα - ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης. Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες επιδόσεις που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Στο μεταξύ, πολλοί από τους «τεμπέληδες» βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία στη λίστα», αναφέρει ο Economist.

Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

«Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά - στην Ελλάδα. Εκεί η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές». Αναφερόμενος εκτενώς στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, καθώς και η Φινλανδία, ο Economist καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που υποαποδίδουν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Χατζηδάκης: «Είναι άραγε και ο Economist μέρος της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ της Ελλάδας;»

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζει πως «η ανάλυση αυτή, μάλιστα, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την καταστροφολογία και τον μηδενισμό σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή», διερωτώμενος «είναι άραγε και ο Economist μέρος της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ της Ελλάδας;».

«Δεν είναι όμως μόνο ο Economist που αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ο ΟΟΣΑ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι συνάδελφοι μου στο Eurogroup και το ECOFIN. Είναι όμως πρωτίστως οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες που έδωσαν για δεύτερη φορά ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και που βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, όπως αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη σημαντική ενίσχυση των αποταμιεύσεων, στην ιδιωτική κατανάλωση και στην αύξηση των μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τι συνέβη άραγε; Όλοι οι παραπάνω συμμετέχουν σε μια διεθνή συνομωσία υπέρ της Κυβέρνησης και εναντίον της αντιπολίτευσης; Ή μήπως εμείς στην Κυβέρνηση έχουμε καταφέρει να εξαπατήσουμε τους πάντες, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Φυσικά δεν ισχυριστήκαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου, όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί η τυφλή άρνηση της πραγματικότητας για να ανέβουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις. Και πως όταν υπάρχει πρόοδος καλό είναι να αναγνωρίζεται, διότι είναι πρωτίστως κατάκτηση της ίδιας της Ελλάδας. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Θα επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον προκειμένου η ελληνική Οικονομία να ανέβει ακόμα πιο ψηλά! Και αφήνουμε την αντιπολίτευση με τον τοξικό πολιτικό της λόγο να ακολουθεί τη δική της πορεία, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε απομόνωση από την κοινωνία» υπογραμμίζει ο ΥΠΕΘΟ μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έως αρχές Ιανουαρίου η πρεμιέρα των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Οι προϋποθέσεις

Το αναπτυξιακό στοίχημα του προϋπολογισμού – Ο στόχος για συνολικές επενδύσεις 37 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider