Πετρέλαιο: Ανατροπή στις διεθνείς τιμές βλέπει η αγορά – Ευκαιρία για φθηνότερα καύσιμα στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανατροπή στις διεθνείς τιμές βλέπει η αγορά – Ευκαιρία για φθηνότερα καύσιμα στην Ελλάδα
Πού θα φθάσει τελικά η τιμή του Brent και πώς θα επιδράσει το διεθνές κλίμα στις τιμές στην αντλία. Γιατί η αγορά αναμένει ανατροπές και ο ρόλος του OPEC+.

Παρά το γεγονός ότι πριν από τρεις μήνες παράγοντες της διεθνούς αγοράς ανέμεναν άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω της περιορισμένης προσφοράς, των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της ανάκαμψης στην Κίνα, οι εκτιμήσεις κλίνουν πλέον προς μια επερχόμενη πτώση στις τιμές του Brent. Μια χαμηλότερη τιμή σε συνδυασμό με μία «υποστηρικτική» ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα διατηρούσαν τις τιμές στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας πιο ελκυστική των αγορά καυσίμων σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από έναν χρόνο ή ακόμη και πριν από μερικούς μήνες.

Ο Max Layton από την Citigroup, μιλώντας στο Bloomberg TV υποστήριξε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρή πτώση το επόμενο έτος, εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ εγκαταλείψουν τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής τους.

Όπως είναι γνωστό, τα κράτη-μέλη του καρτέλ σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 900.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, εκτός από τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους φέτος. Εάν συνεργαστούν για να διατηρήσουν αυτές τις ποσοστώσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ισορροπήσουν γύρω στα 70-80 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, εάν η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ επανέλθει στην αγορά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της τάξεως του 30% με 50%.

Φέτος, η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και η πλεονάζουσα προσφορά αποτέλεσαν τις κύριες πιέσεις στις τιμές του αργού. Μέχρι το 2024, ο Layton εκτιμά ότι αυτό θα συνεχιστεί, με την συνολική πλεονάζουσα ποσότητα να φθάνει τα 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εγκαταλείψει τους περιορισμούς της παραγωγής του βραχυπρόθεσμα και να πλημμυρίσει την αγορά με προσφορά προκειμένου να αμβλύνει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ. Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σπάει ρεκόρ αυτές τις μέρες, ασκώντας πρόσθετη πίεση στον ΟΠΕΚ+, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ελέγχοντας τη «σταθερότητα της αγοράς».

«Για αρκετά χρόνια, θα απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και αποτελεσματική διαχείριση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Rapidan σε έκθεση που μεταδόθηκε από το Bloomberg.

Άλλος ένας παράγοντας που αναμένεται να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στο Brent είναι η συνεχιζόμενη οικονομική δυσφορία της Κίνας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού αλλά και οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με την Fich Ratings αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 2,1% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η ζήτηση αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο από τα διυλιστήρια στην Κίνα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές ώθησαν τους αγοραστές να αναζητήσουν φθηνότερη προμήθεια αλλού-κάπου αλλού.

Πού θα φθάσει τελικά η τιμή του Brent

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το 2024 κατά 10 δολάρια το βαρέλι, παρά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

Το Brent θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια το βαρέλι το 2024, προέβλεψε η EIA στην μηνιαία της έκθεση, έναντι της εκτίμησης που δημοσίευσε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, η οποία έκανε λόγο για 93 δολάρια το βαρέλι. Η διατήρηση της τιμής στα 83 δολάρια (και όχι χαμηλότερα) στην αρχή του έτους θα οφείλεται κυρίως στην πολιτική περικοπών του ΟΠΕΚ+ αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για πόσο καιρό η στρατηγική του καρτέλ θα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αγορά.

Η υψηλότερη παραγωγή στις ΗΠΑ θα ωθήσει τις καθαρές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων των ΗΠΑ σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 2,0 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2024, σύμφωνα με την EIA, από περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια φέτος. Αυτό σημαίνει ότι το κενό που αφήνουν στην αγορά οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ μπορεί εν μέρει να καλυφθεί από άλλους παραγωγούς που αυξάνουν τις εξαγωγές.

Εάν οι εκτιμήσεις της αγοράς για πτωτικές τάσεις στο Brent τους επόμενους μήνες επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά – εάν παραμείνουν αμετάβλητοι οι υπόλοιποι παράγοντες - θα ακολουθήσουν επίσης πτωτική πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: «Φοβισμένος» μήνας ο Σεπτέμβριος – Πτωτική η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης

Καύσιμα: Τσουχτερή η βενζίνη – Φόβοι για υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές αλλά άγνωστο το πόσο - Το ρεαλιστικό και το «κακό» σενάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider