Σδούκου: Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σδούκου: Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Συμφωνία για συμμετοχή του ενεργειακού ομίλου TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (η οποία από Euroasia Interconnector μετονομάζεται σε Great Sea Interconnector) ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο παρέμβασής της στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου από το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Συμφωνία για συμμετοχή του ενεργειακού ομίλου TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (η οποία από Euroasia Interconnector μετονομάζεται σε Great Sea Interconnector) ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο παρέμβασής της στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου από το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Η συμφωνία επήλθε μετά την ανάληψη του έργου από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος προχώρησε στην σύσταση θυγατρικής εταιρεία για την περαιτέρω ωρίμανση του και την έναρξη κατασκευής. Ήδη υπενθυμίζεται υπάρχει συμφωνία για είσοδο και ισραηλινού fund στο έργο.

Η συμφωνία για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ είναι η δεύτερη που υπογράφεται στο πλαίσιο της COP28 καθώς όπως υπενθύμισε η υφυπουργός προηγήθηκε η συμφωνία με την Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον μετασχηματισμό του Πόρου στο επόμενο "GR-Eco Ιsland". Η κα Σδούκου σημείωσε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε για την Ελλάδα την υψηλότερη δυνατή εκπροσώπηση στην COP28. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας πέτυχε το στόχο που είχε θέσει, να παρουσιάσει τα επιτεύγματα και την πολιτική που ακολουθεί για να πετύχει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης ανέφερε ότι οι προσδοκίες από τη σύνοδο πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα επιδιώκει να δεσμευτούν όλες οι χώρες σε ισχυρούς στόχους μείωσης των εκπομπών ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία για τη χρήση των κονδυλίων της κλιματικής βοήθειας.

Ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner της Deloitte ανέφερε εξάλλου ότι μετά την ανακοίνωση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία (από τον οίκο Fitch την Παρασκευή) καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για ενεργειακά έργα στη χώρα μας τα οποία όπως είπε έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαθιός Ρήγας, COP 28: H Ανατ. Μεσόγειος θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια με το φυσικό αέριο

Ρεύμα: Τι δείχνουν τα αποκαλυπτήρια των πράσινων τιμολογίων – Η εικόνα για τις χρεώσεις Ιανουαρίου

H LOT Polish Airlines επιστρέφει στην Αθήνα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider