Ευρωζώνη: Έκτος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης του PMI - Όλο και πιο ορατή η ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Έκτος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης του PMI - Όλο και πιο ορατή η ύφεση
Η εκτίμηση περί συρρίκνωσης έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο. 

Νέα συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε η S&P Global για το τρίτο τρίμηνο, κάνοντας όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο διολίσθησης της νομισματικής ένωσης σε ύφεση.

Ο δείκτης PMI της S&P Global συρρικνώθηκε ξανά τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο 47,1 και αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις, σηματοδοτεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. Οι μετρήσεις τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις υπηρεσίες έδειξαν παρόμοια τάση.

«Η οικονομία της ευρωζώνης έχει κολλήσει στη λάσπη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν «τη πιθανότητα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ».

Η εκτίμηση περί συρρίκνωσης - μετά από υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο - έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο.

Ωστόσο, συμβαδίζει με την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος ότι οι αγορές μπορεί να μην τιμολογούν πλήρως τον κίνδυνο ισχυρότερου πλήγματος στην οικονομία της ευρωζώνης μετά από ένα χρόνο αυξήσεων των επιτοκίων και αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων.

Αλλά και οι δύο κορυφαίες οικονομίες της περιοχής βρίσκονται σε «σημαντική αδυναμία», σύμφωνα με τον de la Rubia, αν και τα γερμανικά στοιχεία PMI για τον Νοέμβριο την έθεσαν ελαφρώς μπροστά από τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Επιδρομές της αστυνομίας σε 8 κρατίδια εναντίον της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ»

Χατζηδάκης για φορολογικό: Πώς γίνεται ένας επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον υπάλληλο του;

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διασύνδεση επαγγελματικού λογαριασμού με IRIS από 1η Ιανουαρίου 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider