Επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση της Γερμανίας τον Νοέμβριο - Σταθερά καθοδικά η Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση της Γερμανίας τον Νοέμβριο - Σταθερά καθοδικά η Γαλλία
Τόσο η κατασκευή όσο και οι υπηρεσίες γνώρισαν βελτιωμένες συνθήκες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται πιο συγκρατημένα.

«Πάτησε φρένο» ο ρυθμός συρρίκνωσης της Γερμανίας τον Νοέμβριο σε ένα θετικό μήνυμα για τα μελλούμενα της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τον PMI του S&P Global η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα και λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Τόσο η κατασκευή όσο και οι υπηρεσίες γνώρισαν βελτιωμένες συνθήκες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται πιο συγκρατημένα.

«Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε περιοχή ύφεσης, ο ρυθμός επιβράδυνσης έχει μειωθεί αισθητά», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank, σύμφωνα με το Bloomberg. «Aυξάνεται η πεποίθηση ότι η επιστροφή στην περιοχή ανάπτυξης είναι μια εύλογη προοπτική, η οποία δυνητικά θα υλοποιηθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους».

Ωστόσο, με την πέμπτη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ύφεση το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Η Bundesbank ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή θα αρχίσει να αυξάνεται μόνο το επόμενο έτος καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών ανακάμπτουν και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα στον βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Απαισιόδοξα τα μηνύματα από την Γαλλία

Αντίθετα, η δραστηριότητα στη Γαλλία παρέμεινε σε σταθερά καθοδική πορεία αυτόν τον μήνα. Ο PMI της S&P Global σημείωσε μικρή μεταβολή στο 44,5, πολύ κάτω από το όριο των 50 που υποδηλώνει οικονομική επέκταση.

Οι PMI παρακολουθούνται στενά από τις αγορές καθώς δημοσιεύονται στις αρχές του μήνα και είναι καλοί στο να αποκαλύπτουν τάσεις και σημεία καμπής σε μια οικονομία.

«Η γαλλική οικονομία βρίσκεται κάπως σε αδιέξοδο», σύμφωνα με τον Norman Liebke, οικονομολόγο στην Hamburg Commercial Bank. «Φαίνεται ότι η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς αυτό αναφέρθηκε από ορισμένες εταιρείες ως λόγος για την έλλειψη νέων παραγγελιών».

Η μεταποίηση και οι υπηρεσίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υπέφεραν εξίσου από την αδύναμη ζήτηση.

Με την αναξιοποίητη επιχειρηματική ικανότητα να αυξάνεται, τα στοιχεία δείχνουν την πρώτη μείωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα εδώ και τρία χρόνια.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε ένα ζήτημα και στις δύο χώρες, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να κατηγορούν την αύξηση των μισθών για την άνοδο των τιμών των εισροών και τις χρεώσεις παραγωγής να εξακολουθούν να αυξάνονται.

«Οι προοπτικές δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να παρουσιάσει σημαντική μείωση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο de la Rubia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Υπογράφηκε η απόφαση ένταξης της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Φοροαπαλλαγές: 15,56 δισ. ευρώ κοστίζουν στα κρατικά ταμεία - Κατά 2,67 δισ. αυξήθηκαν φέτος

Αποχωρεί η ομάδα «6+6» της Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider