Γκίντος (ΕΚΤ): Ευσεβείς πόθοι η γρήγορη βελτίωση της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκίντος (ΕΚΤ): Ευσεβείς πόθοι η γρήγορη βελτίωση της οικονομίας
Οι επενδυτές ίσως να μην υπολογίζουν όσο θα έπρεπε τον κίνδυνο ενός δυνατότερου πλήγματος στην οικονομία της ευρωζώνης μετά από ένα χρόνο ανόδου των επιτοκίων και μεγάλων πολιτικών εντάσεων, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, Λουίς ντε Γκίντος. 

Οι επενδυτές ίσως να μην υπολογίζουν όσο θα έπρεπε τον κίνδυνο ενός δυνατότερου πλήγματος στην οικονομία της ευρωζώνης μετά από ένα χρόνο ανόδου των επιτοκίων και μεγάλων πολιτικών εντάσεων, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, Λουίς ντε Γκίντος.

Τα περαιτέρω προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι μόλις ένα παράδειγμα για το πώς η γεωπολιτική θα μπορούσε να ανατρέψει τις ελπίδες για τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση» όπου ο πληθωρισμός είναι μετριασμένος χωρίς μία μεγάλη ύφεση, δήλωσε ο Γκίντος την Τετάρτη.

Η ιστορία δείχνει πως ένα τέτοιο σενάριο είναι «δύσκολο -αν και όχι αδύνατο- να πετύχει στην πράξη», ανέφερε νωρίτερα μέσα στη μέρα η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Financial Stability Review.

«Το outlook που βλέπουν οι αγορές ως προς την πορεία εξέλιξης της οικονομίας, θα έλεγα πως είναι λίγο αισιόδοξο», δήλωσε ο Γκίντος στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι λίγο ευσεβείς πόθοι» συμπλήρωσε.

H Ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μίας ήπιας επιβράδυνσης, με την παραγωγή να έχει συρρικνωθεί κατά 0.1% το τρίτο τρίμηνο. Φαίνεται πως το κόστος δανεισμού έχει φτάσει στο peak, με την ΕΚΤ να κηρύσσει «παύση πυρός» μετά από 10 συνεχόμενες ανόδους επιτοκίων.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανόν να αποφύγει μία ύφεση καθώς η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οδηγεί μία μέτρια ανάκαμψη.

Οι πιο πρόσφατες τριμηνιαίες προβλέψεις της EKT επίσης υποστηρίζουν αυτό το outlook, αν και θα ανακύψουν νέα στοιχεία στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Παρά την εύθραστη κατάσταση της οικονομίας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραμένουν στην άποψη πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επτοκίων, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να επιστρέψει στο στόχο του 2% το δεύτερο μισό του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει το «πάγωμα» του γερμανικού κρατικού προϋπολογισμού - Παρενέργειες σε Βρυξέλλες και Αθήνα

Ταμείο Ανάκαμψης: Αίτημα για τρίτη δόση δανείου 1,8 δισ. ευρώ υπέβαλε η Αθήνα

Προϋπολογισμός: Πόσο αυξάνονται μισθοί, επιδόματα και συντάξεις το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider