Κομισιόν: Απόσυρση ενεργειακών μέτρων και συνετά δημοσιονομικά - «Καμπανάκι» για Γαλλία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Απόσυρση ενεργειακών μέτρων και συνετά δημοσιονομικά - «Καμπανάκι» για Γαλλία
Γιατί η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν ευθυγραμμίζεται με την καθοδήγηση της Κομισιόν. Ανάγκη διαφύλαξης της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά καιτης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο κομβικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την σημασία της απόσυρσης των μέτρων στήριξης τα οποία εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της εφαρμογής συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από τα κράτη μέλη, τόνισε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την δημοσίευση του Φθινοπωρινού Πακέτου από την Κομισιόν, καλώντας παράλληλα την Γερμανία, την Μάλτα και την Πορτογαλία να τα τερματίσουν το συντομότερο δυνατό μέσα στο 2023 και 2024.

Ειδική μνεία επεφύλασσε ο επίτροπος, όπως και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, για την Γαλλία, της οποίας ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε κίνδυνο να μην ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2023.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών της Γαλλίας είναι σημαντικά πάνω από τα απαιτούμενα επίπεδα, ενώ τα ενεργειακά μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν μόνο μερικώς αυτός το έτος, παράγοντες που φέρνουν την δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε δημοσιονομικό ρίσκο, με βάση τις καλοκαιρινές συστάσεις του Συμβουλίου, αλλά και την καθοδήγηση που παρασχέθηκε κατά το εαρινό εξάμηνο, για το 2024.

Ωστόσο, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Γαλλία όσον αφορά τα δομικά στοιχεία της δημοσιονομικής της κατάστασης, ενώ εξήγησε πως όσα προτείνονται δεν είναι μία επινόηση της Κομισιόν, αλλά οι συστάσεις του Συμβουλίου από τον Ιούλιο. Υπενθύμισε πως βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο προς ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, και επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, καθώς τόνισε πως παραμένει κεντρικός στόχος η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας των κρατών μελών παράλληλα με την παραμονή εντός των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μαζί με την επίτευξη συμφωνίας για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, η ΕΕ θα πρέπει να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα της όπως και την διατήρηση των επενδύσεων σε υψηλά επίπεδα, επεσήμαναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την οικονομία να παραμένει ανθεκτική εν μέσω όξυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων.

«Το τρέχον πλαίσιο των γεωπολιτικών αλλαγών και ο επείγων χαρακτήρας της προώθησης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σημαίνει ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Για να το πετύχουμε αυτό, η καθοδήγησή μας είναι να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις υψηλής ποιότητας για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, να κάνουμε την οικονομία μας πιο χωρίς αποκλεισμούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τις εταιρείες μας», τόνισε ο Β. Ντομπρόσβσκις, καλώντας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους.

Ιδιαίτερα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δόθηκε έμφαση στην προστασία των δημοσίων επενδύσεων από τα κράτη μέλη, τονίζοντας την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα κονδύλια του οποίου θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησής τους.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και την επίτευξη ανθεκτικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Από αυτή την άποψη, η αποφασιστική εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παραμένει θεμελιώδους σημασίας», τόνισε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης -Επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής

Οι φοροελαφρύνσεις και οι εισοδηματικές ενισχύσεις του νέου Προϋπολογισμού – Πού μονιμοποιείται ο χαμηλός ΦΠΑ

Μεγάλο στοίχημα το Ταμείο Ανάκαμψης για επιδοτήσεις πάνω από 3,6 δισ. το 2024 – Σπάει τα κοντέρ το ΕΣΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider