Προς ένταξη στον κατάλογο δημοσιονομικής παρακολούθησης της ΕΕ η Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ένταξη στον κατάλογο δημοσιονομικής παρακολούθησης της ΕΕ η Γαλλία
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη τον κίνδυνο παραβίασης των κατευθύνσεων δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που και η Γερμανία και η Ιταλία δεν θεωρούνται πλήρως συμμορφούμενες.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη τον κίνδυνο παραβίασης των κατευθύνσεων δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που και η Γερμανία και η Ιταλία δεν θεωρούνται πλήρως συμμορφούμενες.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο κατάλογος παρακολούθησης των χωρών -που έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη- αποτελεί μέρος της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2024, ενώ το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κροατία κινδυνεύουν επίσης να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Παράλληλα, εκπέμπεται «καμπανάκι» για Αυστρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την Ιταλία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 140% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, η «ετυμηγορία» ενδέχεται να αλλάξει προτού υιοθετηθεί από την Κομισιόν.

Η εγγραφή στη λίστα παρακολούθησης της ΕΕ δεν συνεπάγεται αυτόματες κυρώσεις. Η Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο εάν θα ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σε περίπτωση που μια χώρα δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για να διορθώσει τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις.

Η θέση της Γαλλίας στη λίστα αναδεικνύει την ανάγκη της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να βρει την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και των λαϊκών απαιτήσεων για περισσότερες δαπάνες. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 110% έως το 2025.

Η αξιολόγηση της ΕΕ έρχεται μετά την αναστολή λόγω πανδημίας του δημοσιονομικού καθεστώτος που περιόριζε τα ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η αναστολή έδωσε επίσης στην ΕΕ την ευκαιρία να εξετάσει μια πιθανή αναθεώρηση ολόκληρου του δημοσιονομικού πλαισίου που δεσμεύει τις οικονομίες της ευρωζώνης – γνωστού ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ενώ υπάρχει γενική συμφωνία ότι το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, οι κυβερνήσεις με ανταγωνιστικά στρατηγικά οράματα δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή. Εάν δεν ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του έτους, οι προηγούμενοι κανόνες θα επανέλθουν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο... άγνωστο βαδίζει ο προϋπολογισμός της Γερμανίας - «Παγώνουν» οι δαπάνες

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα δώσουμε οριστική απάντηση στις προκλήσεις, χωρίς τραπεζική ένωση στην ΕΕ

Χρέος: Μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 8% το 2024 - Ισχυρή αξιοπιστία από την επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider