ΗΠΑ: Χαμηλό 13 ετών για τις πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Χαμηλό 13 ετών για τις πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο
Mείωση κατά 4,1% σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 3,79 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ. 

Mείωση κατά 4,1% σημείωσαν οι μεταπωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 3,79 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό πωλήσεων από τον Αύγουστο του 2010. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση, στις 3,9 εκατομμύρια μονάδες. Οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει 14,6% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις Οκτωβρίου βασίζονται σε συμβόλαια που υπογράφηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Το μέσο επιτόκιο του σταθερού 30ετούς έπεσε περίπου στο 7% στα τέλη Αυγούστου, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε να ανεβαίνει, φτάνοντας στο 8% στα μέσα Οκτωβρίου. Τα επιτόκια έχουν έκτοτε υποχωρήσει κάπως.

«Οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών βίωσαν έναν ακόμα δύσκολο μήνα λόγω της επίμονης έλλειψης αποθεμάτων σπτιών και των υψηλότερων επιτοκίων εδώ και μία γενιά» δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής αναλυτής της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. «Πολλές προσφορές ωστόσο συνεχίζουν να παρουσιάζονται, ειδικά στις αγορές πρώτων κατοικιών και στα σπίτια μέσης τιμής, παρά το γεγονός πως οι μεγάλες εκπτώσεις προκύπτουν στα ανώτερα επίπεδα της αγοράς».

Στα τέλη Οκτωβρίου, 1,15 εκατομμύρια σπίτια ήταν διαθέσιμα προς πώληση, καταγράφοντς πτώση 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό το νούμερο είναι περίπου το μισό από τα σπίτια που ήταν διαθέσιμα προς πώληση προ Covid. Με τον τωρινό ρυθμό των πωλήσεων, που αντιπροσωπεύει ένα απόθεμα 3,6 μηνών, ένα απόθεμα έξι μηνών θεωρείται ισορροπημένη αγορά ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές.

Η σφιχτή προσφορά διατήρησε τις πιέσεις στις τιμές. Η μέση τιμή για ένα σπίτι που πουλήθηκε τον Οκτώβριο ήταν 391.800 δολάρια, μία αύξηση της τάξης του 3,4% σε σχέση με πέρυσι (378.800 δολάρια). Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών αυξάνονται εδώ και τέσσερις σερί μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με τη «βούλα» της Κομισιόν ο ελληνικός Προϋπολογισμός – Σε ποια κράτη υπάρχουν «αστερίσκοι», οι 5 συστάσεις

Τα πρακτικά της Fed ίσως παγιώσουν την «προσεκτική» προσέγγιση στη νομισματική πολιτική

Έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα - «Καμπανάκι» από ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider