Κίνα: Κάμψη στο εμπορικό ισοζύγιο Οκτωβρίου με απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Κάμψη στο εμπορικό ισοζύγιο Οκτωβρίου με απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν διψήφια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από 8%.

Άσχημα τα νέα από το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας καθώς τον Οκτώβριο οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν απροσδόκητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές σε δολάρια μειώθηκαν κατά 6,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι χειρότερο από την πτώση 3,3% που προέβλεπε έρευνα του Reuters.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% σε όρους δολαρίου τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Reuters για πτώση 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.

Οι εισαγωγές της Κίνας από την ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο από 5%, ενώ αυτές από την Νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκαν κατά 10,2%.

Συνολικά, οι εξαγωγές της Κίνας μειώνονται σε ετήσια βάση κάθε μήνα φέτος από τον Μάιο. Η τελευταία θετική μέτρηση για εισαγωγές σε ετήσια βάση ήταν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν διψήφια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από 8%.

Ανά προϊόν, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τόσο κατά όγκο όσο και σε αξία, αλλά αυτές των σπάνιων γαιών μειώθηκαν.

Οι εξαγωγές παπουτσιών και παιχνιδιών μειώθηκαν, ενώ οι εξαγωγές smartphone και οικιακών συσκευών αυξήθηκαν. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται διψήφια τον Οκτώβριο, αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό — 50% από έτος σε έτος έναντι άνω του 60% τους προηγούμενους μήνες.

Η ανεπαρκής παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα και η ασθενής εγχώρια ζήτηση έχουν περιορίσει το συνολικό εμπόριο της Κίνας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανέφερε αύξηση 4,9% στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και διατηρώντας την Κίνα σε τροχιά για τον επίσημο στόχο της για ανάπτυξη περίπου 5% φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 1,4 εκατ. παραβάσεων φοροδιαφυγής με αποκρυβείσα ύλη άνω των 33 εκατ. ευρώ

UBS: Μεγαλύτερες του αναμενόμενου οι καθαρές ζημίες τριμήνου μετά την Credit Suisse

Φοροδιαφυγή: Παράθυρο για «μερεμέτια» στο ν/σ μετά τη διαβούλευση - Γραμμένες στην «πέτρα» οι παρεμβάσεις για Ελεύθερους Επαγγελματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider