Ποια νέα έργα με οικονομικό αποτύπωμα άνω των 620 εκατ. ευρώ «πέρασαν» στη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια νέα έργα με οικονομικό αποτύπωμα άνω των 620 εκατ. ευρώ «πέρασαν» στη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ
Νέα προγράμματα για λογαριασμό υπουργείων, όπως το Εσωτερικών, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.α. «πέρασαν» στο PPF. Το «Αλλάζω Συσκευή», το «Antinero III», τα λιμάνια, τα χερσαία σύνορα και τα άλλα projects. Πόροι από ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΠΕΠ και RRF.

Δέκα συν ένα έργα, συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 523 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε την ιδιωτική συμμετοχή (99 εκατ.) στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», και επισήμως «πέρασαν» στο ΤΑΙΠΕΔ και στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) που είχε αναλάβει να ωριμάσει projects άνω των 2,7 δισ. ευρώ, όπως χτες ανάδειξε το insider.gr.

Στο «πακέτο» αυτό, το οποίο χτες ανέθεσε στο Ταμείο η 4η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπάρχουν έργα για λογαριασμό διαφόρων υπουργείων, όπως το Εσωτερικών, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.α.

Οι πόροι προέρχονται από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το ΕΣΠΑ, ή ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) κ.α., ενώ προβλέπεται και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντικείμενο της Συνεδρίασης ήταν η ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης για τα ακόλουθα έργα:

Ποια είναι τα έργα - Οι προϋπολογισμοί και οι πόροι

1. Αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης (Εισηγητής: Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ύψους 80,65 εκατ. ευρώ, πόροι από ΠΔΕ & ΠΕΠ). Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου/εξόδου των χερσαίων συνόρων της, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας.

2. Αναβάθμιση οδικού συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου (Εισηγητής: Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών), ύψους 4,84 εκατ. ευρώ (ΠΔΕ & ΠΕΠ). Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Οδικού Συνοριακού Σταθμού Κήπων.

3. Υλοποίηση παρεμβάσεων υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του ΔΕΔ-Μ στην εφαρμογή́ του Κώδικα «International Ship and Port Facilities Security Code (ISPS), με εισηγητή τον υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα είναι υψους 17,45 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ). Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ασφάλειας από τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης των υπόχρεων Λιμένων (ΦΔΕΛ), σύμφωνα με τα αντίστοιχα Σχέδια Ασφαλείας.

4. Επιβατικός σταθμός λιμένα Σούδας. Ανέγερση νέου Σταθμού́ Επιβατών στο λιμένα της Σούδας (εισηγητής: Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), ύψους 10,42 εκατ. ευρώ (πόροι από Ταμείο Ανάκαμψης - ΤΑΑ). Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας, με βάση το σχέδιο του λιμένα.

5. Εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης – επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων λιμένα Στυλίδας, του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύψους 15,80 εκατ. ευρώ (ΤΑΑ). Το έργο αφορά στην εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης, καθώς και στην επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων στον λιμένα Στυλίδας.

6. Αλλάζω Συσκευή (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ύψους 189 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90.000.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προβλέπονται και 99.000.000 Ιδιωτική Συμμετοχή. Το έργο αφορά σε χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, κυρίως θέρμανσης – ψύξης, σε αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού.

7. Air & Marine Pollution (Εισηγητής: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ύψους 26,18 εκατ. ευρώ. Το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου και Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής και Θαλάσσιας Ρύπανσης (Air & Marine Pollution)» αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης, σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος που θα υποδειχθούν στη μελέτη εφαρμογής, με σκοπό την υποστήριξη λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές.

8. Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III ύψους 200,00 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025.

9. Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (6 εκατ. ευρώ). Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

10. Σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος (1,23 εκατ. ευρώ). Το προτεινόμενο έργο έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

Επίσης, να συμπληρώσουμε ότι «πέρασαν» στο ΤΑΙΠΕΔ και Αντιδιαβρωτικά- Αντιπλημμυρικά Έργα (επεκτάθηκε στην 5η Κ.Ε. το AntiNero II), ύψους 86,43 εκατ. ευρώ (Εισηγητής: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σιδηρόδρομος: Έρχονται... πιο κοντά ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ; - Σενάριο (πιθανής) «ομογενοποίησης» αντί διαχωρισμού

FlyOver Θεσσαλονίκης: Η «παρουσίαση» του οδικού ΣΔΙΤ των 370 εκατ. ευρώ και η εκκίνηση των εργασιών

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Ωριμάζει έργα €2,75 δισ. με περιβαλλοντικό αποτύπωμα - «Κάλεσμα» σε κατασκευαστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider