Knot (ΕΚΤ): Βλέπει διατήρηση επιτοκίων στα τωρινά επίπεδα τους επόμενους μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Knot (ΕΚΤ): Βλέπει διατήρηση επιτοκίων στα τωρινά επίπεδα τους επόμενους μήνες
Για διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα τωρινά επίπεδα έκανε λόγο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ολλανδός Klaas Knot.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση του πληθωρισμού δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ολλανδός Klaas Knot.

«Προσωπικά, και υπό την προϋπόθεση ότι τα εισερχόμενα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις τελευταίες προβλέψεις από τον Σεπτέμβριο, βλέπω το τρέχον επιτόκιο να κινείται σε ένα «καλοτάξιδο» επίπεδο όπου και μπορεί αν παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Knot σε ομιλία του στο Άμστερνταμ.
«Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να μην αυξήσουμε πολύ τα επιτόκια για να αποτρέψουμε την πίεση στην οικονομία», συμπλήρωσε.

Καθώς η ΕΚΤ αξιολογεί τα εισερχόμενα δεδομένα για να δει εάν οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό ισχύουν, η τράπεζα αντιμετωπίζει επίσης την πρόκληση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της μετά από χρόνια υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών αγορών με τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων, είπε ο Knot.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές απορροφούν αυτή την υποχώρηση με ικανοποιητικό τρόπο, είπε ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, αλλά ο ισολογισμός της ΕΚΤ πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνει μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Ο λόγος είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ζήτησης ρευστότητας, θα απαιτήσουν μεγαλύτερα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας στο μέλλον», δήλωσε ο Knot.

«Κατά την άποψή μου, οι πράξεις αναχρηματοδότησης αντιπροσωπεύουν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την παροχή τέτοιου επιπέδου αποθεματικών στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτE: Αύξηση 0,43% στο επιτόκιο νέων καταθέσεων - Πτώση 6,15% στο επιτόκιο νέων δανείων

Σκυλακάκης: Σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα - Τα ποσά

ΚΕΠΕ: Έως και 43 δισ. ευρώ οι ζημιές από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider