Σκυλακάκης: Σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα - Τα ποσά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα - Τα ποσά
Μέγιστη ενίσχυση έως 480 ευρώ για το 1ο τρίμηνο 2024 (που θα περάσει απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος), αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ από την 1η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με πράσινη χρωματική σήμανση το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος, μέτρα για ρευματοκλοπές και «ενεργειακούς τουρίστες». Το πρόγραμμα «Απόλλων».

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα για τις καταναλώσεις του 1ου τριμήνου 2024, με πιθανούς ωφελούμενους 1,2 εκατ. καταναλωτές και μέγιστο ποσό το τρίμηνο τα 480 ευρώ, ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Tύπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρικό είναι πλέον οι μισοί καταναλωτές» τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, συμπληρώνοντας πως: «δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2024. Το επίδομα θα προκύψει με βάση τις "βαθμοημέρες". Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο. Επίσης, εξαιρούνται οι δικαιούχοι ΚΟΤ (που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στοχευμένη στήριξη) και οι πολύτεκνοι που θα ενταχθούν στο νέο ειδικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ)».

Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, με το επίδομα για όλο το τρίμηνο να κυμαίνεται από 45 μέχρι 480 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν από τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν στο επίδομα θέρμανσης για τα υπόλοιπα καύσιμα. Το ύψος του επιδόματος θα προσδιορίζεται από τις «βαθμοημέρες», στο οποίο και πάλι θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο.

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου, μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία για την υποβολή αίτησης θα είναι ανάλογα του PowerPass. Το επίδομα θα περνά ως έκπτωση απευθείας στους λογαριασμούς του ρεύματος. Όσον αφορά το νέο ειδικό τιμολόγιο για τους πολυτέκνους, σημείωσε ότι προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να είναι δικαιούχοι το 95% των πολυτέκνων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Νέα τιμολόγια από το 2024

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές (στη χαμηλή τάση), ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο άλλο από τα προϊόντα των προμηθευτών, θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι εταιρείες θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών αν θα συνεχίσουν να το προσφέρουν.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση, με αυτήν του ειδικού τιμολογίου να είναι πράσινη. Τα σταθερά θα είναι μπλε, στα υπόλοιπα κυμαινόμενα κίτρινη και στα δυναμικά πορτοκαλί. «Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων επιλέξαμε να το κάνει αυτό η Πολιτεία και που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Στο ειδικό τιμολόγιο, η τιμή θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο. Θα αναπροσαρμόζεται την 1η ημέρα του επόμενου μήνα, με βάση ένα μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα χρησιμοποιούν όλοι οι προμηθευτές. Οι καταναλωτές θα «βλέπουν» μία τελική τιμή κάθε 1η του μήνα, όπου μάλιστα θα ενσωματώνονται και τυχόν εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες.

Για τους καταναλωτές, το κριτήριο διαφοροποίησης των εταιρειών, στο ειδικό τιμολόγιο που θα προσφέρουν όλες οι εταιρείες, θα είναι το ύψος της μηνιαίας τελικής χρέωσης κάθε παρόχου. Όπως επισήμανε ο υπουργός, το πιο σημαντικό όφελος από το ειδικό τιμολόγιο είναι πως πρόκειται για ένα κοινό προϊόν, συγκρίσιμο για όλους τους προμηθευτές.

«Υπάρχει μία αδυναμία στην αγορά σήμερα, καθώς τα προϊόντα είναι τόσο πολλά και διαφορετικά, ώστε να είναι δύσκολο στον καταναλωτή να αποφασίσει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος. Αποφασίσαμε να διευκολύνουμε τους καταναλωτές με ένα μέτρο το οποίο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό» υπογράμμισε.

Ρευματοκλοπές

Για τις ρευματοκλοπές, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως αντιστοιχούν στο 4,8% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, με το κόστος της να ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.

Διαμήνυσε ότι πλέον θα επιβάλλονται τόσο χρηματικά πρόστιμα όσο και ποινές φυλάκισης. Επίσης, τίθενται σε εφαρμογή και πειθαρχικά μέτρα, ξεκινώντας από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που "κλέβουν" ρεύμα και μόνιμη αναστολή σε περίπτωση υποτροπής.

Επίσης, για τους «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Παράλληλα, θα ληφθούν και προληπτικά μέτρα ενώ θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ τα πρόστιμα θα εισπράττονται μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Μιλώντας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τόνισε πως: «Ορίζουμε τον όρο στρατηγικό κακοπληρωτή. Κάποιος που, μέσα στην 5ετία με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλάζει δυο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές και στη συνέχεια επιχειρεί να αλλάξει και τρίτη φορά προμηθευτή, και πάλι αφήνοντας οφειλές. Η λογική είναι στην τρίτη καίγεσαι. Δεν μπορείς να αλλάξεις προμηθευτή, αφήνοντας χρέη».

Το μπλόκο θα αίρεται αν ο καταναλωτής εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές στον τρέχοντα πάροχό του. Επίσης, θα υιοθετηθεί και το σχήμα που έχει προτείνει η ΡΑΑΕΥ για τη σήμανση των οφειλετών (debt flagging).

Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι παρεμβάσεις θα περιορίσουν τις εντολές απενεργοποίησης, ενώ επιλύουν το πρόβλημα αλλαγής προμηθευτή από καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές Επίσης, αναμένεται να περιορίσουν και τα χρέη στη λιανική.

Πρόγραμμα «Απόλλων»

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε το πρόγραμμα «Απόλλων», σκοπός του οποίου είναι με την αξιοποίηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά, να αποκτήσουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικά ευάλωτοι πολίτες και να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη Περιφερειών και Δήμων.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των ΔΕΥΑ και των ΓΟΕΔ/ΤΟΕΒ. Η σκέψη είναι απλή: να προωθήσουμε την παραγωγή ΑΠΕ για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, και κάθε είδους εγκαταστάσεων των Δήμων και των Περιφερειών» ανέφερε.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι ετήσιες δαπάνες των ωφελούμενων από το «Απόλλων» αγγίζουν τα 450 εκατομμύρια. Χάρις στο πρόγραμμα θα επιτευχθεί μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ, η οποία συγκρατήθηκε σε αυτό το ύψος, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για ενεργειακή εξοικονόμηση.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, θα απαιτηθούν 1,1 GW νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητα 1,1 GWh. Οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πάρκων θα γίνουν από την πολιτεία, ώστε να επιτευχθεί διαφάνεια και οικονομίες κλίμακας. Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν «ώριμα» φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία διαθέτουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί και τόνωση της αγοράς ΑΠΕ.

Οι κάτοχοι των πάρκων θα αποζημιώνονται από τον ΔΑΠΕΕΠ, με λειτουργική ενίσχυση για 20 έτη. Σε κάθε Περιφέρεια θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πλιτών, στην οποία θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ξεκινά η ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών – Στα 275 εκατ. στο πρώτο 11μηνο

Ρεύμα: Στη Βουλή η ρύθμιση για το ειδικό τιμολόγιο - Έως 1η Δεκεμβρίου η ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα του 2024

Νταντάδες της γειτονιάς: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τους γονείς - Στα 500 ευρώ τον μήνα η επιδότηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider