Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές Νοεμβρίου με την επιδότηση - «Κούρεμα» των αυξήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές Νοεμβρίου με την επιδότηση - «Κούρεμα» των αυξήσεων
Η αύξηση στις τελικές τιμές, σε σχέση με τον Οκτώβριο, συγκρατείται στο 12% κατά μέσο όρο, λόγω της ενίσχυσης της επιδότησης. Συγκρίνοντας τις αντίστοιχες χρεώσεις των εταιρειών (δηλαδή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιδοτήσεις) η άνοδος ήταν 18% μεταξύ των ίδιων μηνών.

«Κούρεμα» μέρους των ανατιμήσεων στις χρεώσεις των προμηθευτών για τα νοικοκυριά, προκάλεσε η ενίσχυση της επιδότησης για τον Νοέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο αντιπροσωπευτικό δείγμα τιμολογίων που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr, οι χρεώσεις για τον επόμενο μήνα παρουσιάζουν αύξηση 18% έναντι των Οκτωβρίου.

Ωστόσο, συγκρίνοντας τις τελικές τιμές των δύο μηνών (δηλαδή αυτές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές), η άνοδος περιορίζεται στο 12%. Κι αυτό γιατί στις χρεώσεις του Νοεμβρίου η επιδότηση που αφαιρείται είναι 2,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ σε αυτές του Οκτωβρίου 1,5 λεπτό ανά kWh.

Στο ίδιο δείγμα, οι τελικές τιμές τον Νοέμβριο ξεκινούν από 7,4 και φτάνουν μέχρι 21,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Οκτώβριο, το εύρος ήταν από 6,5 έως 18,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενισχυμένης απορρόφησης των ανατιμήσεων τον επόμενο μήνα αποτελούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Έτσι, στο τιμολόγιο Γ1 και στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, η αύξηση περιορίζεται στο 4%, με την τελική τιμή για τον Νοέμβριο να είναι 14,5 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 4% έναντι του Οκτωβρίου. Η χρέωση της εταιρείας για τον Νοέμβριο (δηλαδή χωρίς να συνυπολογισθούν οι επιδοτήσεις) ήταν περίπου 10% μεγαλύτερη από αυτήν του Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα στο πρόγραμμα ΔΕΗ myHome 4All, για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης η «καθαρή» τιμή Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 14 λεπτά ανά kWh. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με τον Οκτώβριο (13,5 λεπτά ανά kWh). Σε επίπεδο χρεώσεων, η άνοδος για τον επόμενο μήνα ήταν και πάλι κοντά στο 10%.

Στον παρακάτω πίνακα, παρατίθενται οι τελικές τιμές των κυριότερων προϊόντων των εταιρειών για τον Νοέμβριο και τον μήνα που διανύουμε, καθώς και η μηνιαία μεταβολή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται τα ηλεκτρονικά «καρφώματα» για όσους φοροδιαφεύγουν

Ενισχύει τους μετόχους η StealthGas του Χάρη Βαφειά – Επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Καύσιμα: Σε τεντωμένο σκοινί οι τιμές – Γιατί δεν πέφτουν στην αντλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider