Ισραήλ: «Υπό εξέταση» το αξιόχρεο από Fitch και Moody's - Υποβάθμιση αν συνεχιστεί η σύγκρουση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: «Υπό εξέταση» το αξιόχρεο από Fitch και Moody's - Υποβάθμιση αν συνεχιστεί η σύγκρουση
Το Ισραήλ δεν έχει υποβαθμιστεί ποτέ ούτε από τη Fitch ούτε από τους ανταγωνιστικούς οίκους αξιολόγησης S&P Global και Moody's.

Άσχημες οι επιπτώσεις του πολέμου με τη Χαμάς για το Ισραήλ και σε πιστοληπτικό επίπεδο με τα «κακά μαντάτα» να έρχονται από τον διεθνή οίκο Fitch ο οποίος αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεού του και προειδοποίησε ότι μια μεγάλη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή και η Moody's έθεσε την Πέμπτη την αξιολόγηση Α1 του Ισραήλ σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν έχει υποβαθμιστεί ποτέ ούτε από τη Fitch ούτε από τους ανταγωνιστικούς οίκους αξιολόγησης S&P Global και Moody's.

Η Fitch επεσήμανε ότι ο κίνδυνος της κλίμάκωσης έχει αυξηθεί σημαντικά κάτι που εκτός από ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες και καταστροφή υποδομών με συνέπεια τη μεγάλη επιδείνωση των πιστωτικών αξιολογήσεων του Ισραήλ.

Παρατηρήθηκε τεράστια εκτίναξη στο κόστος ασφάλισης του κρατικού χρέους του Ισραήλ με τη χρήση των CDS. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τα CDS είτε ως εργαλείο προστασίας είτε για να κάνουν εικασίες και την περασμένη εβδομάδα το κόστος αγοράς ισραηλινών CDS αυξήθηκε κατά 80%.

Οι συνθήκες που επικρατούν πιθανότατα υποστηρίζουν την τρέχουσα αξιολόγησή του, πρόσθεσε ο οίκος.

«Ο συνδυασμός της δυναμικής οικονομίας του Ισραήλ, της υψηλής προστιθέμενης αξίας, του ρεκόρ ανθεκτικότητας στις περιφερειακές συγκρούσεις, της ετοιμότητας για στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, των σταθερών δημοσιονομικών και εξωτερικών μετρήσεων και των ταμειακών αποθεμάτων καθιστούν απίθανο μια σχετικά σύντομη σύγκρουση που περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Γάζα να επηρεάσει την αξιολόγηση του Ισραήλ», τονίζει η Fitch στην έκθεσή του.

«Καμπανάκι» και από τη Moody’s

Αλλά και ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε την Πέμπτη την αξιολόγηση Α1 του Ισραήλ σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στα στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Γάζας την Πέμπτη ότι θα δουν σύντομα τον παλαιστινιακό θύλακα «από μέσα», υποδηλώνοντας ότι μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή με στόχο την εξόντωση της Χαμάς ενδέχεται να πλησιάζει.

«Ενώ μια βραχύβια σύγκρουση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιστωτικό αντίκτυπο, όσο πιο μακροχρόνια και πιο σοβαρή είναι η στρατιωτική σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπός της στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, στα δημόσια οικονομικά και στην οικονομία», σχολίασε η Moody's.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες - Οικονομική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ξένοι μέτοχοι «αναμένουν» περίπου 240 εκατ. μέσω αναχρηματοδότησης δανείων

Σε «ενεργή άμυνα» οι Ρώσοι στην Ουκρανία μετά την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή;

gazzetta
gazzetta reader insider insider