Deutsche Bank για Ελλάδα: Η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank για Ελλάδα: Η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος
Ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για φέτος αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, που αποτελεί την πρώτη υψηλότερη εκτιμώμενη απόδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για φέτος αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, που αποτελεί την υψηλότερη εκτιμώμενη απόδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης, μαζί με την Ισπανία.

Ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική το 2024 θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα από φέτος, στο 1,6%, έναντι 0,5% για την Ευρωζώνη.

Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Deutsche Bank αναμένει πως θα φτάσει στο 1,3% του ΑΕΠ το 2024 από το 2% που εκτιμάται για φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 8% και στο 6% του ΑΕΠ αντίστοιχα για το διάστημα 2023 - 2025 από 10,2% το 2022.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 4,3% φέτος, με περαιτέρω ουσιαστική αποκλιμάκωση το επόμενο έτος, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5% το 2024.

Ως προς την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η Deutsche Bank αναφέρει πως η χώρα οδεύει σε ύφεση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει συρρίκνωση κατά περίπου 0,3% στο τρίτο τρίμηνο. Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, οι αναλυτές αναμένουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ η συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά τη διπλή ύφεση (τέταρτο τρίμηνο 2022 π πρώτο τρρίμηνο και τρίτο τρίμηνο φέτος) θα είναι πιθανότατα μικρότερη από 1%, μια νέα πτώση του ΑΕΠ αποφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη υποτονική γερμανική εμπιστοσύνη. Αυτός ο αρνητικός βρόχος ανατροφοδότησης πιθανόν θα επιβαρύνει την οικονομία το 2024, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider