ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για ΗΠΑ - Πιο απαισιόδοξο για την Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για ΗΠΑ - Πιο απαισιόδοξο για την Ευρωζώνη
Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την οικονομία των ΗΠΑ προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Αντιθέτως, ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει βραδύτερη οικονομική επέκταση για την Ευρωζώνη που ταλανίζεται από τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οικονομίες των κρατών της. 

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την οικονομία των ΗΠΑ προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Αντιθέτως, ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει βραδύτερη οικονομική επέκταση για την Ευρωζώνη που ταλανίζεται από τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οικονομίες των κρατών της.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το report του Ιούλιου, στο 2,1%. Το Ταμείο είναι πιο αισιόδοξο και για το 2024, αναβαθμίζοντας την πρόβλεψή του για τις ΗΠΑ κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,5%.

Αντίθετα, προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη:

-για το 2023 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 0,7%

-για το 2024, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,2%

Το ΔΝΤ εξηγεί πως το «γκάζι» στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας αποδίδεται στις ισχυρές επιχειρηματικές επενδύσεις του β' τριμήνου, την ανθεκτική αύξηση της κατανάλωσης παρά τη σφικτή αγορά εργασίας αλλά και την επεκτατική δημοσιονονομική πολιτική της κυβέρνησης. Παρόλ' αυτά, το ΔΝΤ, αναμένει να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, λόγω της αργής αύξησης των μισθών, της συρρίκνωσης των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής και της υψηλότερης ανεργίας.

Χάνει «πόντους» η Γερμανία ενώ η Γαλλία «καλπάζει»

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ, κατέγραψε απόκλιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών- με τη γερμανική οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί λόγω της επιβράδυνσης του εμπορίου και της υποχώρησης των υψηλότερων επιτοκίων σε αντίθεση με τη Γαλλία που σημειώνει σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές και στη βιομηχανική παραγωγή.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΔΝΤ, αύξησε την πρόβλεψη στο 0,5% για το 2023, αλλά την μείωσε για το 2024 κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,6% καθώς αναμένει «παρατεταμένες επιπτώσεις στο εμπόριο από
τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη -Κίνδυνος επιβράδυνσης στην Κίνα από την «φούσκα» των ακινήτων

Η πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει από το ΔΝΤ στο 3% για φέτος ενώ αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,9% για το 2024. «Πολλοί παράγοντες αντίθετοι στην ανάπτυξη έχουν πλέον υποχωρήσει», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ «καθώς ο covid-19 δεν συνιστά πλέον παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει παγκοσμίως ομαλοποιηθεί και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες χαλάρωσαν μετά την αναταραχή στην Ελβετία, την ίδια στιγμή που μειώθηκαν οι τριγμοί από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως η επιβράδυνση της μεταποίησης, η αργή ανάπτυξη υπηρεσιών σε διάφορους τομείς και η παγκόσμια ανάγκη μετριάσει η κεντρική τράπεζα τον πληθωρισμό».

Όσο για την ανάπτυξη της Κίνας μετά την πανδημία, το ΔΝΤ, ανέφερε πως σταδιακά εξασθενεί καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση στον χώρο του real estate. Πιο συγκεκριμένα, για την Κίνα το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη 5% φέτος και 4,2% το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider