Βρετανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024-Οι εργαζόμενοι παραιτούνται και ζουν με επιδόματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024-Οι εργαζόμενοι παραιτούνται και ζουν με επιδόματα
Σύμφωνα με προδημοσιευμένα αποσπάσματα της ομιλίας του Χαντ, σκοπός του Συντηρητικού Κόμματος είναι η «βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, τερματίζοντας τους χαμηλούς μισθούς».

Αύξηση που θα αγγίξει τις 11 λίρες (12,67 ευρώ) την ώρα, θα δουν οι εργαζόμενοι στη Βρετανία που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από το 2024, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Η αύξηση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2024, αφορά σε περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους που θα κερδίσουν 1.000 £ (1.153 ευρώ) περισσότερα το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με προδημοσιευμένα αποσπάσματα της ομιλίας του Χαντ, σκοπός του Συντηρητικού Κόμματος είναι η «βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, τερματίζοντας τους χαμηλούς μισθούς».

Καθώς υστερούν στις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί προσπαθούν να χαράξουν νέες οικονομικές πολιτικές ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένονται μέχρι το 2025. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τον Εθνικό Μισθό Διαβίωσης στα δύο τρίτα του μέσου εισοδήματος μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Φτώχεια, μείωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και μαζικές παραιτήσεις

Εκατομμύρια στη Βρετανία αναγκάζονται να μειώσουν ή να παραλείψουν τα γεύματα εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής, ανακάλυψε πρόσφατα το Ίδρυμα Joseph Rowntree.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού του επιπέδου που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας να εκτινάσσονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του Brexit και της πανδημίας COVID.

Αλλά, στην εποχή της φτώχειας και των χαμηλών μισθών, πολλοί Βρετανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους επιλέγοντας να ζήσουν με επιδόματα. Για τον λόγο αυτό, ο Τζέρεμι Χαντ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα παροχών, με στόχο την ενθάρρυνση των ανέργων να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

«Σε μια εποχή που οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, περίπου 100.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας κάθε χρόνο, ζώντας με κοινωνική βοήθεια», θα εξηγήσει στην ομιλία του.

«Όσοι δεν ψάχνουν καν για δουλειά δεν αξίζουν την ίδια κοινωνική βοήθεια με εκείνους που πραγματικά προσπαθούν να κάνουν το σωστό», αναμένεται να πει δίνοντας το στίγμα της νέας οικονομικής πολιτικής της Βρετανίας.

Η ανεργία μειώνεται και οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους

Ωστόσο, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επί του παρόντος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με την FullFact, μια βρετανική οργάνωση ελέγχου δεδομένων.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς της οικονομίας επωφελήθηκαν από τη σταδιακή βελτίωση των όρων απασχόλησης μετά το COVID και το Brexit. Όμως πλέον, το εργατικό δυναμικό μειώνεται και η Βρετανία «παλεύει» -όπως και πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου-να βρει εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sanofi: Συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων με την Teva για την ανάπτυξη νέου φαρμάκου

Ινδός υπ. Ενέργειας: «Οργανωμένο χάος» αν το πετρέλαιο αγγίξει τα 100 δολάρια/βαρέλι

Πούτιν: Πρώτο επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider