Ρεύμα: Προ των πυλών το «πράσινο φως» της Κομισιόν για επιδότηση στις βιομηχανίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Προ των πυλών το «πράσινο φως» της Κομισιόν για επιδότηση στις βιομηχανίες
Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η εγκριτική απόφαση των Βρυξελλών, για την αναδρομική ενίσχυση από την 1η Απριλίου 2023 και για όλο το υπόλοιπο έτος, με ποσό έως 50 ευρώ ανά MWh. Τα επόμενα βήματα για την απόδοση των ποσών στις εταιρείες, η οποία αναμένεται να γίνει την επόμενη άνοιξη.

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το επίσημο «πράσινο φως» από την Κομισιόν για το σχήμα επιδότησής των εγχώριων ενεργοβόρων βιομηχανιών για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που καταναλώνουν. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η εγκριτική απόφαση των Βρυξελλών αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, «ξεκλειδώνοντας» έτσι τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα είχε υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τη «θωράκιση» των εγχώριων βιομηχανιών από τις υψηλές τιμές ρεύματος, προβλέπεται η παροχή ενίσχυσης έως 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) αναδρομικά από την 1η Απριλίου 2023 και για όλο το υπόλοιπο έτος.

Οι επιδοτήσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τη χορήγησή τους να γίνεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκό του ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαίσιου Κρατικών Ενισχύσεων (TCF) για τη στήριξη της οικονομίας της Ε.Ε. μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. To TCF έχει ήδη αξιοποιηθεί πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, ώστε να εκπονήσουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη του βιομηχανικού τους κλάδου.

Εκταμίευση την επόμενη άνοιξη

Οι επιλέξιμες βιομηχανίες για επιδότηση θα πρέπει να πληρούν μία σειρά κριτηρίων, ξεκινώντας από το ότι δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών. Παράλληλα, προϋπόθεση ενίσχυσης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ενεργειακού κλάδου, η εκταμίευση των ποσών δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από την προηγούμενη άνοιξη, αφού θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των βιομηχανιών για το 2023. Επίσης, θα χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιεί έναν από τους όρους επιλεξιμότητας, όπως και εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση για το σχήμα στήριξης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα όπου θα εγγραφούν οι επιλέξιμες εταιρείες, ώστε να «ξεκλειδώσει» η επιδότησή τους.

Ο όρος επιλεξιμότητας που πρόκειται να αλλάξει αφορά τον καθολικό αποκλεισμό από ενίσχυση όλων των βιομηχανιών οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Ο αποκλεισμός αυτός περιλαμβανόταν σε ρύθμιση του ΥΠΕΝ η οποία άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση PPA φυσικής παράδοσης, ενώ ήγειρε τις ενστάσεις των Βρυξελλών για τον οριζόντιο χαρακτήρα της.

Θετική η Ελλάδα για παράταση του TCF

Έτσι, το υπουργείο σχεδιάζει την τροποποίηση της σχετικής προϋπόθεσης, αποκλείοντας από τις επιλέξιμες επιχειρήσεις μόνον όσες είχαν υπογράψει PPA πριν από τις αρχές του 2022. Μάλιστα, στην πορεία απέστειλε το σχετικό draft στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων (TCF) για όλο το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να διερευνήσει τη στάση τους σε αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει θετικά στην προοπτική συνέχισης της «θωράκισης» των βιομηχανιών και το επόμενο έτος από το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνήγορος του Καταναλωτή: Ανάσα για τους πολίτες με το «πάγωμα» των ρητρών στο ρεύμα

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ξεκινά η εκταμίευση των επιδοτήσεων – Στις 10.000 οι αιτήσεις

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Στα σκαριά παράταση στην προθεσμία – Τα voucher λήγουν στις 4 Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider