Ρεύμα: Μείωση της χονδρικής τον Αύγουστο – Τα μερίδια των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μείωση της χονδρικής τον Αύγουστο – Τα μερίδια των προμηθευτών
Υποχώρηση -3% στο χονδρεμπορικό κόστος, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, με την αγορά Επόμενης Ημέρας να επιστρέψει ξανά σε αρνητικά πρόσημα μετά την «παρένθεση» του Ιουλίου.

Υποχώρηση κατά -3% εμφάνισε η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, όπως δείχνει το τελευταίο Δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Έτσι, η μηνιαία μεταβολή του χονδρεμπορικού κόστους επέστρεψε ξανά σε αρνητικά πρόσημα, με την πτωτική τάση να καλύπτει πλέον τους πρώτους 8 μήνες του 2023, με εξαίρεση τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα η αγορά Επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 109,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 3,35 ευρώ ανά MWh από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας μέσα στο τρέχον έτος που το χονδρεμπορικό κόστος παρουσίασε αύξηση σε μηνιαία βάση, με εκτίναξη μάλιστα κατά 23% έναντι του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ο μειωμένος όγκος συναλλαγών, σε σχέση με τον Ιούλιο, «φωτογραφίζει» επίσης υποχώρηση τον Αύγουστο και της κατανάλωσης. Έτσι, οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του χρηματιστηρίου άγγιξαν τον προηγούμενο μήνα τις 5.517 GWh (Γιγαβατώρες), από 5,773 Γιγαβατώρες τον Ιούλιο.

Τα σκήπτρα οι ΑΠΕ

Στοιχεία για το ύψος της ζήτησης θα υπάρξουν στο μηνιαίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Αύγουστο, το οποίο θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Αν πάντως επιβεβαιωθεί η εικόνα που προκύπτει από τον όγκο των συναλλαγών, τότε τον Αύγουστο επανήλθε η πτωτική τάση και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία καταγράφεται όλο το 2023 και είχε επίσης διακοπεί τον Ιούλιο.

Όσον αφορά το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που κάλυψε τις ανάγκες για ρεύμα, έστω και με βραχεία κεφαλή τα σκήπτρα κατέλαβαν οι ΑΠΕ, με 35%. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ενίσχυση της συμμετοχής των ανανεώσιμων τον Αύγουστο αποδίδεται στις ευνοϊκές ανεμολογικές συνθήκες, καθώς τα μελτέμια που επικράτησαν αρκετές ημέρες τον προηγούμενο μήνα ενίσχυσαν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

Ακολούθησαν οι μονάδες αερίου με συμμετοχή 34%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβαν οι εισαγωγές (15%). Αισθητά χαμηλότερα κινήθηκαν οι υδροηλεκτρικές μονάδες (7%) και οι λιγνιτικές (4%).

Στο 59,67% το μερίδιο της ΔΕΗ

Όσον αφορά τα ποσοστά των προμηθευτών, η ΔΕΗ κατέλαβε το 59,67% του συνολικού όγκου εκπροσώπησης, από 54,30% τον Ιούλιο. Αντίστοιχα, στο σύνολό τους οι ιδιώτες κατέλαβαν μερίδιο 40,33%, έναντι 45,7% τον προηγούμενο μήνα.

Στους ιδιώτες προμηθευτές, την πρώτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 8,7%, ενώ ακολούθησε η Mytilineos με 7,77%. Αν πάντως στο μερίδιο της Mytilineos προστεθεί το ποσοστό της Watt+Volt (3,38%), η οποία έχει εξαγοραστεί από την εταιρεία, το μερίδιό της διαμορφώνεται στο 11,15%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε η Elpedison με 5,83%, ενώ ακολούθησαν η NRG (5,43%), η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,94%), η ZeniΘ (2,53%), η Volterra με 1,84% (που επίσης έχει εξαγορασθεί από τη Mytilineos), η Volton (0,84%), η ΚΕΝ (0,46%), η Eunice (0,29%) και η Ελινόιλ (0,19%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider