Ο πληθωρισμός εκτινάσσει τον τζίρο του λιανεμπορίου – Τα μηνύματα από το χονδρικό εμπόριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός εκτινάσσει τον τζίρο του λιανεμπορίου – Τα μηνύματα από το χονδρικό εμπόριο
Διψήφια αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείa, φούρνoi και λαϊκές αγορές το β΄ τρίμηνο του έτους, όταν στο σύνολο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 7%. Μόλις σε δύο κατηγορίες παρατηρήθηκε μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι. Νέες ανατιμήσεις δείχνουν τα στοιχεία του χονδρικού εμπορίου.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των λιανεμπορικών επιχειρήσεων το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2023 ως αποτέλεσμα κατά βάση του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και των ανατιμήσεων που παρατηρούνται καθημερινά ειδικά στα καταστήματα τροφίμων. Συνέχεια των ανατιμήσεων δείχνουν την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία για το χονδρικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος του λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 16,91 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η διαφορά με ένα χρόνο πριν μειώνεται σημαντικά από την πτώση του τζίρου των καταστημάτων πώλησης καυσίμων, ωστόσο σταθερή διψήφια αύξηση καταγράφουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου του ευρύτερου κλάδου των τροφίμων-ποτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών στη δραστηριότητα που περιλαμβάνονται και τα σουπερμάρκετ αυξήθηκε κατά 10,1% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα περίπου 4,57 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους. Στα κρεοπωλεία ο τζίρος αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με πέρυσι και στα ιχθυοπωλεία κατά 8,5%, ενώ στα αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11,8%. Ο τζίρος των λαϊκών αγορών αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στους υπόλοιπους κλάδους του λιανικού εμπορίου, αύξηση 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατέγραψε ο τζίρος των καταστημάτων πώλησης αθλητικού εξοπλισμού, ενώ τα καταστήματα ένδυσης ο τζίρος αυξήθηκε κατά 9,5%. Στα καταστήματα καλλυντικών ο τζίρος εκτινάχθηκε κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι «νικητές» και οι «χαμένοι»

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2022 κατέγραψαν τα καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων ειδών που είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 49,7%, αν και ο συνολικός τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση της τάξης του 23,3% κατέγραψε ο τζίρος των καταστημάτων πώλησης αυτοκινήτων και μηχανών, γεγονός το οποίο φαίνεται και από τα στοιχεία πωλήσεων των προηγούμενων μηνών. Αύξηση τζίρου άνω του 20% κατέγραψαν και οι επιχειρήσεις εμπορίου εξοπλισμού ήχου και εικόνας.

Μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασαν μόλις δύο δραστηριότητες: Το λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα με πτώση του τζίρου κατά 14,7% σε σχέση με πέρυσι και το λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 1,7%.

Η εικόνα ανά περιφέρεια

Σε επίπεδο περιφερειών η μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου (9,8%) και στην Αττική (9,5%). Στην Κεντρική Μακεδονία ο τζίρος αυξήθηκε κατά 5,1% (5,9% στη Θεσσαλονίκη), στην περιφέρεια Κρήτης ο τζίρος αυξήθηκε κατά 6,6%, στο Νότιο Αιγαίο κατά 4,1% και στο Βόρειο Αιγαίο κατά 4,1%. Πτώση τζίρου είχαμε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (-0,9%), Ηπείρου (-0,6%) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-0,4%).

Λιγότερο κερδισμένοι οι μικρομεσαίοι

Η άνοδος του τζίρου ήταν πιο μεγάλη στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 9,92 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 9,61 δισ. ευρώ.

Έρχονται νέες ανατιμήσεις

Στο μεταξύ νέες ανατιμήσεις στο λιανικό εμπόριο δείχνουν τα στοιχεία του κύκλου εργασιών και του όγκου πωλήσεων των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Και αυτό καθώς οι τζίροι αυξάνονται και οι όγκοι πωλήσεων μειώνονται, το οποίο δείχνει πως πωλούνται λιγότερα προϊόντα σε ακριβότερη τιμή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών του χονδρικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,6% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 2,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις αυξήθηκε κατά 0,1% και κατά 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιανεμπόριο: Αύξηση 7% στον τζίρο των επιχειρήσεων το β' τρίμηνο - Στα 16,91 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider