Ρεύμα: Πρόβλεψη για αύξηση 10% στις χρεώσεις Σεπτεμβρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πρόβλεψη για αύξηση 10% στις χρεώσεις Σεπτεμβρίου
Άνοδο κατά 10-15% εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα προκαλέσει τον επόμενο μήνα στο εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το πρόσφατο άλμα στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα τιμολόγια των προμηθευτών. Την Κυριακή, 20 Αυγούστου, οι ανακοινώσεις των παρόχων για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα.

Σημαντικό «αποτύπωμα» στην πορεία των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο, και κατά συνέπεια στις χρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών τον επόμενο μήνα, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα έχει το πρόσφατο άλμα στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Ως συνέπεια, οι ίδιοι παράγοντες προβλέπουν πως τα οικιακά τιμολόγια που ανακοινώσουν οι εταιρείες θα καταγράφουν αύξηση στα επίπεδα του 10%, σε σχέση με τις χρεώσεις του Αυγούστου.

Όπως ισχύει στο μοντέλο λιανικής που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2022, και θα παραμείνει «ενεργοποιημένο» έως το τέλος του έτους, οι ανακοινώσεις των τιμολογίων Σεπτεμβρίου θα γίνουν την Κυριακή, 20 Αυγούστου. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις, τότε οι χρεώσεις για τον επόμενο μήνα αναμένεται να κινούνται από τα 9 έως τα 19 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως επίσης συμβαίνει κάθε μήνα, οι τελικές τιμές που θα κληθούν να καταβάλουν τα νοικοκυριά, για τις κιλοβατώρες που θα «κάψουν», θα οριστικοποιηθούν όταν αποσαφηνιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αν θα δοθεί επιδότηση τον Σεπτέμβριο, αλλά και το σε ποιο ύψος θα κινείται αυτή. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο υπήρξε κρατική στήριξη ύψους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1 λεπτού του ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Άλμα 10-15% στη χονδρική

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μία σημαντική παράμετρος, που θα κρίνει αν θα επαληθευτούν ή όχι οι παραπάνω προβλέψεις, είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί αποτελεί τον κυρίαρχο «παίκτη» στον κλάδο προμήθειας ρεύματος, με συνέπεια κάθε αυξομείωση στις χρεώσεις της να λαμβάνεται υπόψη από τις υπόλοιπες εταιρείες, κατά τη διαμόρφωση των δικών τους τιμολογίων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες θα κληθούν να «τοποθετηθούν» στη διαφαινόμενη αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους τον επόμενο μήνα. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή θα κινηθεί στο 10-15%, συγκριτικά με τον Αύγουστο, με αιτία την πρόσφατη άνοδο του φυσικού αερίου.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η άνοδος στο αέριο ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου, με το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF) να εκτινάσσεται κατά 40%, φτάνοντας στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Αιτία ήταν οι φόβοι για διαταραχές των εξαγωγών LNG από την Αυστραλία, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy Group στη χώρα.

Απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων

Οι τιμές στο TTF στην πορεία αποκλιμακώθηκαν, χωρίς ωστόσο να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Έτσι, χθες το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου διαπραγματευόταν στα 37,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ως συνέπεια, είναι περίπου δεδομένο ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου θα «κλείσει» στο τέλος Αυγούστου σε υψηλότερα επίπεδα από το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου, το οποίο κλείδωσε στα 29,51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή στην οποία θα κλείσει στο τέλος του μήνα το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου αποτελεί βασικό «δείκτη» για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί η τιμολόγηση του καυσίμου στην εγχώρια αγορά γίνεται κατά κύριο λόγο με το μοντέλο month ahead, η οποία με τη σειρά της καθορίζει το κόστος λειτουργίας των εγχώριων μονάδων αερίου και, κατά συνέπεια, τις προσφορές τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του κλάδου, στη δεδομένη συγκυρία θετικό στοιχείο αποτελεί πως, στις προβλέψεις τους για τις χρεώσεις Αυγούστου, οι προμηθευτές είχαν εκτιμήσει πως τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών θα κινούνταν υψηλότερα τον μήνα που διανύουμε. Μία εκτίμηση που δεν επαληθεύτηκε τελικά, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν για αρκετά 24ωρα, συγκρατώντας τη χονδρική ηλεκτρισμού.

Έτσι, τα στελέχη εκτιμούν ότι οι περισσότερες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον έσοδα του Αυγούστου, από όσα προέβλεπαν, ώστε να «επιδοτήσουν» τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου. Ως συνέπεια, θα απορροφήσουν ένα μέρος των ανατιμήσεων που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στη χονδρική τον επόμενο μήνα, ώστε να μην μετακυλίσουν το σύνολό τους στους πελάτες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η χαμένη πρωτιά του ελληνικού στόλου - Η... unlimited αντεπίθεση Cosmote - «Κοίταξε» το 10άρικο η ΔΕΗ

Ενέργεια: «Κλειδώνουν» τον Σεπτέμβριο οι πρώτες επιδοτήσεις για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης

Ρεύμα: Ένας χρόνος τιμολογίων χωρίς ρήτρες – Ποια νοικοκυριά είχαν μικρότερες επιβαρύνσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider