Φυσικό αέριο: «Άλμα» 40% σε δύο ημέρες - Ανησυχία στην αγορά για πιθανή απεργία στην Αυστραλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: «Άλμα» 40% σε δύο ημέρες - Ανησυχία στην αγορά για πιθανή απεργία στην Αυστραλία
Τα futures του brent αυξήθηκαν έως και 40%, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2022, κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Εκτίναξη από τα 40 ευρώ για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο λαμβάνει χώρα την Τετάρτη εν μέσω της πιθανότητας απεργιών των εργαζομένων στην Αυστραλία – υπογραμμίζοντας την ανησυχία της αγοράς λόγω πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό.

Τα futures του brent αυξήθηκαν έως και 40%, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2022, κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Οι επενδυτές ανησυχούν για μια απεργία διαρκείας, με τους αναλυτές της Citigroup να προβλέπουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει διπλασιασμό των ευρωπαϊκών και ασιατικών συμβολαίων LNG για τον Ιανουάριο.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy Group στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, η οποία πιθανώς να διαταράξει τις εξαγωγές LNG από τη χώρα, κλονίζοντας την παγκόσμια αγορά του καυσίμου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απεργιακής δράσης - εάν προχωρήσει - δεν είναι ακόμα σαφές. Οι εργάτες θα μπορούσαν να σταματήσουν με προειδοποίηση επτά ημερών από την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την πρόοδο σε συνάντηση την Πέμπτη, ανέφερε η Australian Financial Review.

Οι Ασιάτες αγοραστές «είναι πιθανό να υποβάλουν προσφορές για εισαγωγές LNG» για να αντικαταστήσουν τους όγκους της Αυστραλίας, εάν υπάρξουν διακοπές, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Ευρώπη, δήλωσε ο Nick Campbell, διευθυντής στη συμβουλευτική Inspired. «Το LNG έχει γίνει βασικός εφοδιασμός στο ευρωπαϊκό μείγμα φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η ροή κινδυνεύει οδηγεί σε στήριξη της τιμής».

Άλλοι ανοδικοί παράγοντες έχουν συμβάλει στις κινήσεις του φυσικού αερίου πρόσφατα. Περιλαμβάνουν μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και αυξημένες ροές από την περιοχή προς την Ουκρανία, η οποία έχει πλεονάζουσα ικανότητα αποθήκευσης. Πιθανές καθυστερήσεις στην εποχιακή συντήρηση των εγκαταστάσεων της Νορβηγίας ενέχουν επίσης κίνδυνο.

Είναι επίσης πιθανό η άνοδος της τιμής αυτής της εβδομάδας να προκάλεσε ένα κύμα κάλυψης θέσης από επενδυτές που προηγουμένως στοιχημάτιζαν σε περαιτέρω πτώση του φυσικού αερίου.

Παρόμοιες κινήσεις οδήγησαν σε ακραία αστάθεια τον Ιούνιο. Οι καθαρές-short θέσεις των επενδυτικών funds στα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα – αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η εταιρεία Intercontinental Exchange.

Η άνοδος σηματοδοτεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά την κρίση του περασμένου έτους, παρόλο που τα αποθέματα της περιοχής είναι ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή, παρέχοντας κάποια ασφάλεια ότι η Ευρώπη οδεύει προς τους χειμερινούς μήνες σε καλή κατάσταση. Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο παραμένει συμπιεσμένη και οι συνεχείς μειώσεις της παραγωγής είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει κατά 50% φέτος.

Τα ολλανδικά futures φυσικού αερίου, διαπραγματεύονται 28% υψηλότερα στα 39,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα με το αντίστοιχο της Βρετανίας να προσθέτει 30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλοί τόνοι και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Μέρισμα 20% των κερδών το 2024 και πιθανή επαναγορά ιδίων μετοχών – Ανοδική αναθεώρηση στόχων

Εύσημα από τους επενδυτικούς οίκους για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider