Βρετανία: Κάτω από τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός του Ιουνίου - Πολύ ψηλότερα από τον στόχο της BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κάτω από τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός του Ιουνίου - Πολύ ψηλότερα από τον στόχο της BoE
«Δείχνοντας» προς νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισχυρότερη αποκλιμάκωση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και «δείχνοντας» προς νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS) την Τετάρτη, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,9% έναντι 8,7% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,7% τον Μάιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,4%.

Πρόκειται για την πρώτη κάμψη του ετήσιου γενικού πληθωρισμού εδώ και 5 μήνες και την πρώτη φορά που ο δείκτης κινείται κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με το Bloomberg,

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 6,9% από 7,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,1%.

Το 7,1% του Μαΐου αποτελεί υψηλό άνω των 30 ετών για τον δομικό πληθωρισμό στη Βρετανία.

Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων

Σημειώνεται πως η BoE είχε προβλέψει πως ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία θα διαμορφωθεί στο 7,9% για τον Ιούλιο.

Η τράπεζας έχει προχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 σε 13 αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη Βρετανική οικονομία και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%.

Το βασικό επιτόκιο της BoE διαμορφώνεται πλέον στο 5%, με πρόθεση για περαιτέρω αυξήσεις, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της τράπεζας. Τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν στο 0,1%.

Μετά από τις ανακοινώσεις των σημερινών στοιχείων, οι αγορές «βλέπουν» ότι η BoE θα αυξήσει τα επιτόκια της μέχρι το 6%, έναντι του 6,5% προ των στοιχείων.

Μέχρι σήμερα το βασικό επιτόκιο της τράπεζας βρίσκεται στο 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Δίνει έμφαση στα πνευματικά δικαιώματα – Πώς επενδύει στις ψηφιακές τεχνολογίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider