Επενδύσεις δισεκατομμυρίων προσελκύει ο ελληνικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων προσελκύει ο ελληνικός τουρισμός
Τα 4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις την τελευταία διετία. Η στροφή στον τουρισμό πολλών αστέρων. Τα εμβληματικά κτίρια των Αθηνών που μπαίνουν σε τροχιά ξενοδοχειακής χρήσης.

Σε τροχιά ξενοδοχειακής χρήσης μπαίνουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα εμβληματικά κτίρια της πρωτεύουσας, την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα οι επενδύσεις στον τουρισμό πληθαίνουν. Η δημοφιλία της χώρας η οποία αυξήθηκε μετά και την σωστή διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η ανάκαμψη του κλάδου κοντά στα προπανδημικά επίπεδα ήδη από πέρυσι, ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι δρομολογούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στους δημοφιλείς της χώρας.

Επενδυτική τουριστική έκρηξη

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, συγκεκριμένα την διετία 2021-2022 οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ξενοδοχειακό κλάδο προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στον ελληνικό τουρισμό προσέγγισε τα 9 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Η συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην Οικονομία το 2022». Την ίδια στιγμή παρατηρείται μπαράζ επενδύσεων και στον τουρισμό πολλών αστέρων - πολλές εκ των οποίων εντάσσονται και στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων - γεγονός που αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Στροφή στα πεντάστερα

Σε ό,τι αφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, το σύνολο των επενδύσεων για κατασκευή νέων και ανακαίνιση/επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2021 και 2022 εκτιμήθηκε σε περίπου 1.894 εκατ. ευρώ και 2.033 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7%. Μάλιστα στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν οι μονάδες πολλών αστέρων. Από τα 1,06 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2021 για κατασκευή νέων ξενοδοχείων, 226 εκατ. ευρώ αφορούσαν μονάδες 5 αστέρων, 488 εκατ. ευρώ μονάδες 4 αστέρων και 219 εκατ. ευρώ μονάδες 3 αστέρων. Την επόμενη χρονιά δε, από τα 1,4 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν, τα 511 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην ανάπτυξη νέων 5άστερων ξενοδοχείων, 466 εκατ. ευρώ στην κατασκευή 4άστερων μονάδων και 299 εκατ. ευρώ σε μονάδες 3 αστέρων.

Αντίστοιχα και στην περίπτωση των ανακαινίσεων, επισκευών και συντηρήσεων, από τα 1,45 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν τη διετία 2021-2022 τα 615 εκατ. ευρώ, τοποθετήθηκαν σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων 5 αστέρων, 396 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και 270 εκατ. ευρώ σε μονάδες 3 αστέρων την ώρα που στα ξενοδοχεία των δύο χαμηλότερων κατηγοριών επενδύθηκαν μόλις 171 εκατ. ευρώ.

Αυξάνονται οι στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό

Η επενδυτική έκρηξη στον ξενοδοχειακό κλάδο προκύπτει και από τα επενδυτικά σχέδια που προχωρούν τις διαδικασίες ένταξης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, μέσω του Enterprise Greece. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο βρίσκονταν υπό αξιολόγηση στoν οργανισμό Εnterprise Greece 10 επενδυτικά τουριστικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση τους σχετικούς φακέλους αναμένεται να δημιουργήσουν 2.733 νέες θέσεις εργασίας. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια έρχονται να προστεθούν στις 22 επενδύσεις στον τουρισμό, συνολικού προϋπολογισμού 3,78 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Εμβληματικά κτίρια μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του τουρισμού στην επενδυτική δραστηριότητα της χώρας σκιαγραφείται και από τα εμβληματικά κτήρια των Αθηνών που φιλοδοξούν να μπουν σε τροχιά ξενοδοχειακής χρήσης. Μόλις το τελευταίο διάστημα, τρία εμβληματικά κτίρια των Αθηνών, το εξαώροφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στην Λεωφόρο Αμαλίας, που σήμερα στεγάζει τη διοίκηση της Eurobank, στην Αθήνα, το παλιό Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους, ακίνητο που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το ιστορικό ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Κοραή, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ιστορικό κτίριο της Λεωφόρου Αμαλίας, με συνολική επιφάνεια 12.819 τ.μ. αναζητά ήδη επενδυτή σε συνέχεια της λήξης του συμβολαίου με τη Eurobank στα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα οι υποψήφιοι μισθωτές είναι ελεύθεροι να προτείνουν και την προτιμώμενη χρήση του ακινήτου για το έργου του αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστού, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1949 και ολοκληρώθηκε ύστερα από μία δεκαετία και χαρακτηρίζεται σήμερα δείγμα του «απογυμνωμένου κλασικισμού».

Ένα ακόμα κτίριο που είναι στο «στόχαστρο» επενδυτών είναι και αυτό του συμπλέγματος πέριξ της ιστορικής αίθουσας του Χρηματιστηρίου στην οδό Σοφοκλέους ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Για την ανάπτυξη των κτιρίων που «αγκακλιάζουν» την ιστορική αίθουσα που είναι διατηρητέα ως μνημείο σύγχρονης ιστορίας, έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερθεί ήδη ξενοδοχειακές εταρείες ενώ δεν αποκλείεται και το σενάριο, εντός του να δημιουργηθούν και κατοικίες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της ξενοδοχειακής χρήσης είναι και για το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Κοραή 4, έργο που ξεκίνησαν οι Μ. Λυκούδης, Ι. Αξελός και Α. Κριεζής και επέβλεψαν κατά την ανέγερση οι αρχιτέκτονες Α. Μεταξάς και Ε. Κριεζής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα αντιφατικά μηνύματα για τη σεζόν

Τουρισμός: Τις Κυκλάδες επιλέγουν οι Σουηδοί

Τουρισμός – Ακίνητα: Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2023 – Οι προορισμοί και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider