Η Μπιγιονσέ ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού στη Σουηδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μπιγιονσέ ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού στη Σουηδία
Μερίδιο ευθύνης στη Μπιγιονσέ και τη συναυλία της που προκάλεσε κοσμοσυρροή, αποδίδουν οι οικονομολόγοι για την άνοδο του πληθωρισμού στη Σουηδία.

Ο σουηδικός δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς οι φανς της Μπιγιονσέ που πλημμύρισαν τη Στοκχόλμη για τη συναυλία της δεν αποκλείεται να οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Τετάρτη ο δομικός πληθωρισμός στη Σουηδία αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από την εκτίμηση για 8,1% της Riksbank.

Οικονομολόγοι της Danske Bank εξηγούν πως ένα μερίδιο της αύξησης θα μπορούσε να αποδοθεί στην πρεμιέρα της παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ, με την Αμερικανίδα σταρ να προσελκύει περισσότερους από 80.000 σε δύο νύχτες στο Friends Arena της Στοκχόλμης, ενώ και οι επισκέπτες που συνέτρεξαν στο σημείο πιθανότατα συνέβαλαν σε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στις τιμές ξενοδοχείων και των υπηρεσιών αναψυχής.

«Αναμένουμε ότι αυτή η ανοδική έκπληξη θα αντιστραφεί τον Ιούνιο καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια επανέρχονται στο κανονικό», δήλωσε ο οικονομολόγος Μάικλ Γκραν. Από την πλευρά του, ο Γκλεν Νίλσεν, οικονομολόγος στη Swedbank, τονίζει ότι ενώ οι συναυλίες μπορεί να ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές τον Μάιο, η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο «αρκετά διευρυμένο» στη σουηδική οικονομία και η ισχυρή ζήτηση γενικά, δίνει στα ξενοδοχεία τη δυνατότητα και το κίνητρο να αυξήσουν τα κόστη.

Οι τιμές στη Σουηδία εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και η αδυναμία της κορώνας περιπλέκει την κατάσταση για τη Riksbank καθώς οι προσπάθειές της παρεμποδίζονται από το υψηλότερο κόστος των εισαγόμενων αγαθών, με αποτέλεσμα να καλείται να διατηρήσει τα επιτόκιά της υψηλότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν σχολιάσει ότι η Riksbank θα ανακοινώσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 29 Ιουνίου, ανεξάρτητα από τον τυχόν «χαμό» που προκάλεσε η Μπιγιονσέ. «Συνολικά, τα νούμερα για τον πληθωρισμό του Μαΐου ήταν απογοητευτικά και βγήκαν σαφώς υψηλότερα από ό,τι περιμέναμε» υπογραμμίζει ο Τόμπτζορν Ίζακον της Nordea.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Beyonce και Jay-Z μόλις αγόρασαν το δεύτερο ακριβότερο σπίτι στις ΗΠΑ

Madison Reed: Συγκέντρωσε φρέσκα κεφάλαια 220 εκατ. δολαρίων με τη συνδρομή του Jay-Z

Πλουσιότερος ράπερ του κόσμου ο Jay-Z με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια: Πώς τα κατάφερε

gazzetta
gazzetta reader insider insider