Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης η άνοδος των καταθέσεων εν μέσω της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Credit Suisse

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης η άνοδος των καταθέσεων εν μέσω της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Credit Suisse
Οι καταθέτες εμπιστεύθηκαν τις ελληνικές τράπεζες, φέρνοντας σε αυτές καταθέσεις που διατηρούσαν εύποροι Έλληνες στην ελβετική Credit Suisse. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνέχισαν την ετήσια ανοδική πορεία που καταγράφεται από τον Δεκέμβριο του 2019, φτάνοντας να καλύψουν τις απώλειες μιας δωδεκαετίας, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Ιουλίου 2011, πριν η χώρα μας βυθιστεί στην μακροχρόνια κρίση.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτεί η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο εν μέσω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και στην ελβετική Credit Suisse. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνέχισαν την ετήσια ανοδική πορεία που καταγράφεται από τον Δεκέμβριο του 2019, φτάνοντας να καλύψουν τις απώλειες μιας δωδεκαετίας, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Ιουλίου 2011, πριν η χώρα μας βυθιστεί στην μακροχρόνια κρίση.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για τον μήνα Μάρτιο είναι ενδεικτικά και δη εντυπωσιακά για την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων. Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,180 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1,425 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των καταθέσεων των επιχειρήσεων να αυξάνεται σε 7,2%. Τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους τον Μάρτιο κατά 738 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 202 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους αυξήθηκε σε 3,6%.

Πέραν των κινήσεων εξωραϊσμού μεγεθών που συνηθίζονται από τις επιχειρήσεις στο τέλος του τριμήνου ή και τεχνικούς λόγους που μπορεί να συνδέονται με την αύξηση των καταθέσεων ιδιωτών (η 31η Μαρτίου ήταν Παρασκευή που σημαίνει ότι οι μισθοί που μπαίνουν στους λογαριασμούς των νοικοκυριών «τρώγονται» στον επόμενο μήνα), η αύξηση των καταθέσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που πιστοποιούν την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, μέρος της αύξησης των καταθέσεων ιδιωτών τον μήνα Μάρτιο προέρχεται από εισροές καταθέσεων εύπορων Ελλήνων που αποσύρθηκαν από την Credit Suisse και αναζήτησαν ασφαλέστερο καταφύγιο στην Ελλάδα. Πώς αλλάζουν οι καιροί!...

Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Μάρτιο, καθώς φρέναραν οι μεταφορές καταθέσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν λανσάρει τον Φεβρουάριο τοποθετήσεις σε ομολογιακά Α/Κ με υψηλές αποδόσεις και διανομή μερίσματος, προκειμένου να ενισχύσουν τις αποδόσεις των καταθετών τους σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων. Οι τράπεζες είχαν προβεί επίσης σε αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας, ανεβάζοντας την μεσοσταθμική απόδοσή τους στην περιοχή του 1,5% - 2% από 0,60% - 0,70% προηγουμένως. Ωστόσο, τα ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια που πρόσφεραν οι τράπεζες τον Φεβρουάριο με συγκεκριμένη περίοδο εγγραφών, έδιναν αποδόσεις 3% - 4%. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του insider.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πούλησαν 1,5 – 2 δις. ευρώ από τα συγκεκριμένα ομολογιακά, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Και στις επιχειρήσεις;

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων, τα στελέχη των τραπεζών κάνουν λόγο για συνεχή συσσώρευση ρευστότητας που οι επιχειρήσεις κρατάνε στο ταμείο τους, πέρα από το κεφάλαιο κίνησης. Σημειώνουν δε, ότι η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων πρέπει να ιδωθεί συνδυαστικά με την αύξηση των χορηγήσεων. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάρτιο του 2023, ήταν θετική κατά 1,181 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 150 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 10,2% από 9,8% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 10,6% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,266 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 90 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη στον insider.gr, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων βρίσκονται πίσω από την αύξηση των επιχειρηματικών καταθέσεων, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες βίωσαν το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις, έτσι ώστε μα αποφύγουν την αύξηση στο κόστος δανεισμού από την άνοδο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider