Χάρκερ (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να ανεβούν πάνω από το 5% και «να μείνουμε εκεί για λίγο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρκερ (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να ανεβούν πάνω από το 5% και «να μείνουμε εκεί για λίγο»
«Σήμα» για ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων - πριν από μία παύση - εξέπεμψε ο επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ. 

«Σήμα» για ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων - πριν από μία παύση - εξέπεμψε ο επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ.

«Η άποψή μου όλο αυτό το διάστημα - και την έχω εκφράσει και δημόσια - είναι ότι χρειαζόμαστε να πάμε τα επιτόκια πάνω από το 5% και έπειτα, να μείνουμε εκεί για λίγο» σημείωσε ο ίδιος σε ομιλία του, σύμφωνα με το MarketWatch, παραπέμποντας σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed, η οποία θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μία παύση.

«Ήδη, βλέπουμε αισιόδοξα σημάδια ότι οι δράσεις μας έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι «καρποί» από την πολιτική των αυξήσεων των επιτοκίων φαίνονται με καθυστέρηση, ενώ η επιβράδυνση θα επέλθει με διαφορετικό ρυθμό για κάθε τομέα.

«Καθώς ο πλήρης αντίκτυπος των ενεργειών νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες για να αποφέρουν αποτέλεσμα στην οικονομία, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεχτικά τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να αποφασίσουμε εάν και ποιες πρόσθετες ενέργειες πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο Χάρκερ.

Όπως υπογράμμισε, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει ικανοποιητικά, «θα πρέπει να σκεφτούμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αλλά στην παρούσα φάση, δεν βλέπω τον λόγο να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε και ξαφνικά να πούμε ''ωχ'' και να κατεβούμε απότομα».

«Ας κάτσουμε εκεί για λίγο και να δούμε πώς θα πάει» επεσήμανε.

Η Fed στη συνεδρίαση του Μαΐου θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα κάνει ένα «διάλειμμα» ή θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Χθες, ο επικεφαλής της Fed στο Σικάγο Όσταν Γκούλσμπι συνέστησε «σύνεση και υπομονή», σε ό,τι αφορά την προσέγγιση που πρέπει να υιοθετήσει η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στον απόηχο των τραπεζικών αναταραχών.

Άλλοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, απέναντι σε εκείνους που θέλουν να εξετάσουν τα στοιχεία προτού αποφασίσουν, με το κλίμα να διαφαίνεται διχασμένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να... ανασταίνονται μέσα στο 2023

ΕΚΤ: Κίνδυνος να «παγιωθεί» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Βιλερουά

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider