Τουρκία: Νέα μέτρα για μετατροπή ξένου συναλλάγματος στη λίρα, ενόψει των εκλογών του Μαΐου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Νέα μέτρα για μετατροπή ξένου συναλλάγματος στη λίρα, ενόψει των εκλογών του Μαΐου
Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023, το 59,2% των καταθέσεων στις τουρκικές τράπεζας ήταν σε λίρες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα σειρά περιορισμών για τις καταθέσεις που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ξένο συνάλλαγμα, σε μια κίνηση που έρχεται για την ενίσχυση της λίρας και ενόψει των κρίσιμών -για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν- γενικών εκλογών του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της κεντρικής τράπεζας, εάν μια εμπορική τράπεζα δεν έχει το 60% των καταθέσεων της σε τουρκικές λίρες θα της επιβάλλεται να «παρκάρει» το πλεονάζον ποσό ξένου συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα. Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023, το 59,2% των καταθέσεων στις τουρκικές τράπεζας ήταν σε λίρες.

Ακόμα, σε περίπτωση που το ποσοστό των καταθέσεων λιρών στις τουρκικές τράπεζας πέσει κάτω από το 60%, αυτές θα πρέπει να αγοράσουν 7% παραπάνω κυβερνητικά ομόλογα που εκδίδονται σε λίρες.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στις προσπάθειες «λιροποίησης» που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η λίρα έχει υποστεί σημαντικές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλους τραπεζικούς οίκους όπως η HSBC και η Morgan Stanley να αναμένουν σημαντική πτώση του νομίσματος μετά από τις γενικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία - «Κάτι πρόκειται να εκραγεί»

Η «καμπύλη του Πάουελ» φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider