«Νηνεμία πριν την καταιγίδα»: Νέα «βουτιά» στις μετοχές προβλέπει η JP Morgan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Νηνεμία πριν την καταιγίδα»: Νέα «βουτιά» στις μετοχές προβλέπει η JP Morgan
«Αναμένουμε αναστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και τις αγορές να ξαναδοκιμάζουν τα περσινά χαμηλά τους, κατά τους επόμενους μήνες».

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου που τροφοδότησε το ράλι φέτος αναμένεται να υποχωρήσει, με τους «πονοκεφάλους» από την τραπεζική κρίση, το πετρελαϊκό σοκ και την οικονομική επιβράδυνση να στέλνουν τις μετοχές στα χαμηλά του 2022, εκτιμά ο γνωστός αναλυτής της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς.

«Η Fed δεν έδειξε πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ωστόσο τα risk assets παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και τις αμερικανικές να ανακάμπτουν από τις πρόσφατες απώλειες», έγραψε ο Κολάνοβιτς σε σημείωμα τη Δευτέρα. «Αναμένουμε αναστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και τις αγορές να ξαναδοκιμάζουν τα περσινά χαμηλά τους, κατά τους επόμενους μήνες» έσπευσε να συμπληρώσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι εισροές στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν οικονομική λογική» και οφείλονται σε κινήσεις short squeeze και τη μείωση του δείκτη μεταβλητότητας VIX. «Ήμασταν "ταύροι" για τις μετοχές (το τέταρτο τρίμηνο) και αναμέναμε ότι το θετικό trading θα διαχυθεί και στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να είναι κανείς underweight στις μετοχές», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Μια πτώση του VIX κάτω από το 20, όπως συμβαίνει σε λιγότερες «στρεσογόνες» περιόδους, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τραπεζική κρίση θα περιοριστεί βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο Koλάνοβιτς χαρακτηρίζει το σημερινό σκηνικό της αγοράς ως «την ηρεμία πριν από την καταιγίδα». Όντας ένας από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές της Wall Streets κατά το μεγαλύτερο μέρος του περσινού selloff, ο Koλάνοβιτς έχει από τότε αντιστρέψει την άποψή του.

Οι μετοχές έδειξαν ανθεκτικότητα φέτος παρά τα αυξημένα επιτόκια που μείωσαν τα εταιρικά κέρδη, επιβράδυναν την ανάπτυξη και προκάλεσαν μια σειρά από καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% το πρώτο φετινό τρίμηνο μετά από βουτιά σχεδόν 20% το 2022, ενώ τα κέρδη μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας ώθησαν τον Nasdaq σε άλμα 20% από τις αρχές Ιανουαρίου. Η υπεραπόδοση των Big Tech έχει γίνει ακόμη πιο αισθητή καθώς οι traders εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ωθήσουν την Fed να πατήσει φρένο στις επιτοκιακές αυξήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SNB: Η Credit Suisse θα είχε χρεοκοπήσει, χωρίς το deal εξαγοράς από την UBS

Goldman Sachs: Μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω η ΕΚΤ στα επιτόκια μπροστά στις τραπεζικές αναταράξεις;

Credit Suisse: «Συγγνώμη» στους μετόχους από τον πρόεδρο - «Η τράπεζα δεν μπορούσε να σωθεί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider