5ετές ομόλογο: Στο 3,9% το επιτόκιο, ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές - 2,5 δισ. άντλησε το δημόσιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
5ετές ομόλογο: Στο 3,9% το επιτόκιο, ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές - 2,5 δισ. άντλησε το δημόσιο
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,9%, με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 19,1 δισ. ευρώ. Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ με την έξοδο στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση: 17:02

Με ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 19 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου την Τετάρτη.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,9% (περίπου 90 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap) έναντι του 3,97% που ήταν όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών το πρωί της Τετάρτης. Το δημόσιο λαμβάνει 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 7,6 φορές.

Υπενθυμίζεται πως την έκδοση «έτρεξαν» οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνει λόγο για «έκδοση επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού».

Ακόμα, ο ΥΠΟΙΚ τονίζει πως «παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019».

Όπως έγραφε το insider.gr, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο που το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ, επέλεξε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για την έκδοση του ομολόγου σε μία διεθνή και εγχώρια συγκυρία, που κάθε άλλο παρά... ήσυχη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μία έκδοση χρέους, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εκλογών και εν μέσω της μεγαλύτερης διεθνούς τραπεζικής κρίσης μετά το 2008.

Το γεγονός φαντάζει ακόμα πιο παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι από το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, μένουν μόλις 3,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Και είναι ακόμα Μάρτιος.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Συμβαίνει αυτό που αποτελεί πλέον σχεδόν πάγια τακτική του ΟΔΔΗΧ όσον αφορά στον δανεισμό.

«Πουλάει» έγκαιρα τις ήδη γνωστές θετικές προσδοκίες, αύξηση του ΑΕΠ, αναβάθμιση χρέους, μείωση του χρέους και «αγοράζει» έγκαιρα την πρόληψη έναντι των αρνητικών επερχόμενων «ειδήσεων» του 2023...

Το έκανε και στα μέσα Ιανουαρίου σχεδόν στην ίδια λογική με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με την οποία κατέληξε να μαζέψει το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,15% η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων

UBS: Νέος CEO ο Sergio Ermotti λίγες ημέρες μετά το deal εξαγοράς της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider