Λαγκάρντ: H EKT θα «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: H EKT θα «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης
«Δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», είπε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές.

Έτοιμη να «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» είναι η ΕΚΤ προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, εν μέσω της επίμονης αναταραχής στις αγορές και στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης.

Η Λαγκάρντ, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η πραγματική έκταση των συνεχιζόμενων εντάσεων απομένει «να φανεί» αλλά πιθανότατα θα οδηγήσει σε «σκληρότερους» όρους δανεισμού.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της αγοράς και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όσο χρειάζεται για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Λαγκάρντ το απόγευμα της Δευτέρας σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε σύγχυση μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ευρώπη αναστατώθηκε περαιτέρω μετά τη δραματική βουτιά της μετοχής της Credit Suisse, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, μετά την άρνηση του κύριου μετόχου της, της Saudi National Bank, να παράσχει νέα βοήθεια.

Η πτώση της αξίας της σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό φαινόμενο ντόμινο και ανάγκασε τις ελβετικές αρχές να παρέμβουν με άνευ προηγουμένου τρόπο, ωθώντας την UBS να εξαγοράσει την μακροχρόνια αντίπαλό της, Credit Suisse, για 3,25 δισ. δολάρια ή περίπου 3,05 δισ. ευρώ.

«Χαιρετίζω την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ελβετικές αρχές», είπε η Λαγκάρντ στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτές οι ενέργειες ήταν καθοριστικές για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με πέντε άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ανακοίνωσε συντονισμένη δράση για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δολάρια και τη διασφάλιση της ρευστότητας σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

«Η Ελβετία δεν θέτει τα πρότυπα στην Ευρώπη»

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Λαγκάρντ προσπάθησε να καθησυχάσει τους ευρωβουλευτές, επιλέγοντας προσεκτικά τα λόγια της για να αποτρέψει την πυροδότηση των συνεχιζόμενων αναταραχών.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι ο τραπεζικός μας τομέας είναι σταθερός και καλά κεφαλαιοποιημένος, έχει ισχυρούς δείκτες ρευστότητας και ότι οι κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη (...) δεν είναι οι κανόνες που εφαρμόζονται από άλλα ιδρύματα, ιδίως από την αρχές στην Ελβετία», είπε η Λαγκάρντ.

«Η Ελβετία δεν θέτει τα πρότυπα στην Ευρώπη», προσέθεσε.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι εάν οι τρέχουσες εντάσεις επηρέαζαν την Ευρώπη, «πιθανώς» θα οδηγούσαν σε αυστηρότερους όρους δανεισμού μια τάση που είναι ήδη αισθητή ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΚΤ.

«Αυτές οι οικονομικές εντάσεις θα έχουν αντίκτυπο. Ποια, για πόσο καιρό, πόσο βαθιά, μένει προφανώς να φανεί», είπε.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε ότι τα επιτόκια είναι το «πρωταρχικό εργαλείο» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον ετήσιο στόχο του 2%, ένα ποσοστό που τώρα η ευρωζώνη υπερβαίνει κατά πολύ.

Οι πληθωριστικοί δείκτες οδήγησαν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα, παρά την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και την επακόλουθη αναταραχή.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την κίνηση μια «στιβαρή απόφαση που έπρεπε να ληφθεί», αλλά σημείωσε ότι το ίδρυμα θα κρατήσει «ανοιχτό μυαλό».

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ανέρχεται πλέον στο 3% – το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ερωτηθείσα εάν οι τελευταίες εξελίξεις θα είχαν αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ είπε ότι είναι «πιο αναλογικό» και «πιο λογικό» για την τράπεζα να αποφύγει μια νέα ξεκάθαρη δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις.

«Δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», είπε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το ένα λόγω του άλλου. Τους αντιμετωπίζουμε με διαφορετικά σύνολα εργαλείων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

Οι κίνδυνοι από τον «γάμο» Credit Suisse - UBS: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Τράπεζες: Οι τρεις κατηγορίες δανειοληπτών, το τέλος των χαμηλών επιτοκίων και οι άμυνες απέναντι στην αύξηση των δόσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider